Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 5. 2008,
13.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2008, 13.29

8 let, 5 mesecev

Brez zbližanja stališč o plačah v visokem šolstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Pogajanja med vlado in šolskimi sindikati o uvrstitvi vzgoje in izobraževanja v sistem plač javnega sektorja niso prinesla napredka glede plač visokošolskih učiteljev.

Tako sta pogajanja ocenila tako minister Milan Zver kot glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. "Ne moremo si več privoščiti, da bi še popuščali" Po ministrovem mnenju "glede na to, da smo zdavnaj prebili neke finančne gabarite, si več ne moremo privoščiti, da bi še nadalje popuščali". V vladni pogajalski skupini se tako zavzemajo za sprejetje "paketne odločitve" glede visokošolskih poklicev, prav to pa je za Štruklja problematično.

Glavni sindikalni pogajalec na področju vzgoje in izobraževanja je sicer med še odprtimi vprašanji omenil ureditev napredovanja vzgojiteljic v vrtcih ter ureditev plač učiteljev z nižjo izobrazbo od tiste, ki je predvidena v kolektivnih pogodbah.

"Brez zagotovila bi bilo neodgovorno dvigovati plače" Glede na obetane višje plače, ki bi sledile sklenitvi kolektivne pogodbe, zdaj na vladni strani želijo vnesti tudi zagotovila o podpori sindikatov nadaljnji modernizaciji šolstva. Konkretno je Zver navedel večjo individualizacijo in personalizacijo pouka ter bolj poglobljen stik učiteljev s starši. "Brez tega zagotovila bi bilo dokaj neodgovorno se pogajati in pa dvigovati plače učiteljem," je ocenil.

Štrukelj: Nismo vedeli za to zahtevo Štrukelj je ob tem pojasnil, da so v sindikatu vedno zagovarjali kakovostno delo učiteljev, da pa po drugi strani "nobena skupina, ki je do zdaj parafirala aneks h kolektivni pogodbi dejavnosti, ni bila soočena s to zahtevo".

Na novinarsko vprašanje, ali te zahteve lahko pomenijo tudi daljšo prisotnost učiteljev na šoli, je Zver dejal, da "to bi lahko pomenilo tudi to".

Pri administrativnih poklicih dosežen dogovor Sicer je bil danes dosežen delni dogovor pri administrativnih poklicih - delavcih v kuhinjah, laborantih in računovodjih s srednješolsko izobrazbo. Načelni dogovor naj bi veljal tudi za hišnike. Kot je povedal Štrukelj, je za te "prišlo do usklajenega predloga med vsemi sindikati javnega sektorja, da se po celotnem javnem sektorju sicer orientacijsko delovno mesto hišnika poviša za tri plačne razrede" s 13. na 16. razred.

Vendar je Zver na te besede odgovoril, da so takšne zahteve zanj nove in da "tukaj vladna stran tega ne sprejema".

Ne spreglejte