Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2013,
14.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2013, 14.50

8 let, 5 mesecev

Bratuškova tudi po pogovorih z SD z dobrimi občutki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Začasna vodja PS Alenka Bratušek, ki se je z ekipo mudila v SD, ima po vseh pogovorih za morebitno oblikovanje projektne vlade dober občutek.

PS in SD sta odprli ključna vprašanja in se dogovorili, da se v kratkem spet sestaneta. Na sestanku PS in SD ni bilo predsednika SD Igorja Lukšiča, ki je že v ponedeljek pojasnil, da se z začasno vodjo PS Alenko Bratušek ne bo pogovarjal, medtem ko ima Zoran Janković še vedno zamrznjen status predsednika stranke. Jankovićev popoln umik je tudi najbolj viden pogoj DL, DeSUS in SLS za morebitno povezovanje s PS v vladi.

"S tako zasedbo na sestankih v prihodnje nima nobena stran težav" V SD ima tako mandat za pogovore z Bratuškovo poslanka Majda Potrata, ki je po srečanju pojasnila, da s tako zasedbo na sestankih v prihodnje nima nobena stran težav. "Spoštujemo interne dogovore v vsaki stranki," je dejala.

Pogovori še niso zaključeni Tudi po pogovorih pa udeleženci molčijo o konkretnih projektih, o katerih bi se lahko dogovorili v projektni vladi. Bratuškova, ki je sestanek zaradi obveznosti zapustila predčasno, je pojasnila, da pogovori še niso zaključeni. Kot je po srečanju povedal vodja poslancev PS Jani Möderndorfer, tako v kratkem pričakuje ponovno srečanje med strankama. O samih pogovorih pa je Bratuškova povedala le, da ima tako po sestanku z SD, kot po pogovorih v drugih strankah dober občutek.

Židan: Nekaj se mora zgoditi Poslanec SD Dejan Židan je ob prihodu v poslansko skupino ocenil, da se nekaj mora zgoditi, saj da s takim stanjem v državi ne gre več naprej. "Bi odstopil, ne bi odstopil, bi se odmrznil ali zamrznil - to vnaša v ta prostor težave, ki so popolnoma nepotrebne," je prepričan. Zato bi moral SD po njegovem mnenju iskati signal v smeri poziva, naj tisti, ki "bi morali odstopiti", odstopijo.

"V vsaki normalni državi tisti, ki so osumljeni tako hudih dejanj, odstopijo" Lukšič je sicer že večkrat ponovil, da so po njegovem mnenju najboljša rešitev iz nastale politične zagate predčasne volitve. Židan ob tem pravi, da je stališče predsednika SD jasno. "V vsaki normalni državi tisti, ki so osumljeni tako hudih dejanj, odstopijo s političnih funkcij in se branijo kot nepolitiki," je ocenil, misleč na ugotovitve protikorupcijske komisije glede premiera Janeza Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Brez izključevanja Na vprašanje, ali je torej Jankovićev popoln umik z vrha PS pogoj za vstop SD v projektno vlado s to stranko, pa je odgovoril le z besedami, da politika, ki temelji samo na izključevanjih in pogojih, ne more biti uspešna. Pojasnil je še, da je od predsednika vlade pričakoval odstop. "Tega ni naredil in sedaj v pat poziciji drži DZ. Mi bomo poskušali zato poiskati rešitev," je pojasnil. Na vprašanje, ali je projektna vlada po njegovem mnenju rešitev, je odgovoril z besedami, da se nobene stvari ne sme zavrniti vnaprej. Möderndorfer je glede na to izjavo dejal le, da je zadovoljen s tem, da "nihče nikogar nikjer ne izključuje".

Ne spreglejte