SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bratuškova o preverjanju svojega magisterija: Univerza deluje avtonomno (VIDEO)

4

termometer

Ljudmila Novak Bratuškovi: Želim si bolj uglajeno predsednico vlade. Premierka odgovarja: Ob vseh napadih je težko ostati uglajen.

Poslanci so z vprašanji premierki Alenki Bratušek začeli redno junijsko sejo državnega zbora.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je od Bratuškove želel slišati odgovor na vprašanje, kakšno je njeno stališče do uveljavljanja odgovornosti za plagiatorstvo v visokem šolstvu. Izpostavil je, da je med politiki, pri katerih se je v preteklosti pojavil sum plagiatorstva, tudi premierka, vendar je po njegovih besedah proces preverjanja magistrske naloge pri njen počasnejši kot pri drugih politikih, zato se Tanko sprašuje, ali je morda razlog za to tudi odnos komisije, ki preiskuje njen magisterij, do premierke.

Bratuškova si želi, da bi bil postopek končan čim prej, vendar je pri tem opozorila, da je univerza avtonomna in da niti Tanko niti ona sama ne more posegati v postopke. Kot je dejala, verjame, da je tudi v Sloveniji, kot tudi v tujini, stopnja tolerance do plagiatorstva nična. "Povedala sem že, kaj bom naredila, če se moj magisterij izkaže za plagiat. Imam čisto vest, ker vem, kako je delo nastajalo," je izpostavila in dodala, da je v nobenem primeru ne bomo slišali govoriti, da je bil proces ugotavljanja plagiatorstva montiran politični proces ali zarota.

Bratuškova: Prav je, da se uvedejo najmanj škodljivi davki Poslanec in predsednik SLS Franc Bogovič je premierko vprašal, kako ocenjuje, da bo davek na nepremičnine vplival na socialni položaj posameznikov, družin in upokojencev. Zanimalo ga je, ali predvideva, da bo gospodarstvo lahko preneslo še dodatni neposredni davek na dejavnost.

Bratuškova je zatrdila, da je bila politika, v okviru katere smo samo varčevali, napačna. Ker je vlada že sprejela določene ukrepe na področju odhodkov, se ji zdi prav, da se uvedejo tisti davčni ukrepi, ki imajo najmanj škodljiv vpliv na gospodarsko rast.

Po njenih besedah je treba gledati vpliv davčnih ukrepov na celotno populacijo, ne pa samo na nekaj generacij. "Tisti, ki imajo več, bodo pač plačevali več davkov," je sklenila.

Bratuškova: Zagovarjamo socialno in solidarno državo Uvajanje novih davkov in ukrepe za zagon gospodarstva bo Bratuškova pojasnjevala tudi v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke in predsednice NSi Ljudmile Novak, ta je od premierke želela izvedeti, ali še vedno verjame, da je z dodatnimi čezmernimi davčnimi obremenitvami mogoča gospodarska rast.

Premierka ji je odvrnila, da v vladi še vedno zagovarjajo solidarno in socialno državo, medtem ko jo je Janševa vlada po njenih besedah razgrajevala. Pojasnila je, da imajo "pravični ukrepi" na prihodkovni in odhodkovni strani proračuna bistveno boljše učinke kot pa samo varčevanje.

"Rekli ste, da ne boste nestrpni in da ne boste obtoževali, pa vas ton glasu kar naprej izdaja. Želim si več žensk v politiki in tudi bolj uglajeno predsednico vlade," se je na odgovor Bratuškove odzvala Novakova, premierka pa ji je dejala, da je ob vseh napadih težko ostati uglajen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin