Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2008,
16.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 6. 6. 2008, 16.01

8 let, 5 mesecev

Bo Slovenija rusko vojaško ladjo sploh kupila?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik je ministra za obrambo Karla Erjavca vprašal, kaj bo Slovenija od Rusije dobila za njen klirinški dolg.

Lahovnik je še prepričan, da bi bilo mogoče podobno plovilo kupiti kje drugje bistveno ceneje. Lahovnik je v poslanskem vprašanju zapisal, da je Erjavec na zadnji seji odbora DZ za obrambo, 14. maja, napovedal prekinitev pogajanj z Rusko federacijo glede prevzema ruske topnjače v okviru klirinškega dolga. "Kasneje pa smo iz medijev izvedeli, da ste zanikali informacijo, da bi lahko Slovenija namesto vojaške ladje nabavila šolsko plovilo za potrebe pomorske šole," je dodal Lahovnik. Zver predlaga, da bi Slovenija kupila šolsko jadrnico Po besedah vodje poslanske skupine Zares je tudi minister za šolstvo Milan Zver predlagal, da bi namesto nakupa ruske vojaške ladje Slovenija kupila šolsko jadrnico, ki bi jo lahko uporabljali v šolstvu in v Slovenski vojski.

Lahovnik: Potrebujemo večnamensko ladjo

"Glede na nasprotujoče si izjave, torej še vedno ni jasno, kaj bomo od Rusov dobili za njihov klirinški dolg oziroma ali bomo vojaško ladjo sploh kupili. Zato vas ponovno sprašujem, ali bo Slovenija rusko vojaško ladjo kupila?" sprašuje Lahovnik.

Meni tudi, da Slovenija ne potrebuje vojaške ladje, temveč večnamensko ladjo, ki bi bila uporabna za različne operacije, tudi s področja zaščite in reševanja. Dodal je, da ima pri nakupu ruske ladje občutek, "da bomo dvakrat dražje plačali nekaj, kar je dosegljivo na trgu".

Cena ladje okrog 40 milijonov evrov Po navedbah vodje poslancev stranke Zares je Erjavec na zadnji seji odbora DZ za obrambo dejal, da bi bila cena ruskega plovila glede na pogajanja 39,4 milijona dolarjev, pri čemer bi glede na višino dolga država morala za nakup ladje odšteti še 12,5 milijona dolarjev.

Ladja tipa Protector mnogo bolj uporabna

"Iz vaših navedb je torej razvidno, da zgolj z nakupom ladje klirinškega dolga ne bomo zaprli, ampak bomo za ladjo morali nameniti tudi sredstva iz državnega proračuna, v višini 12 milijonov dolarjev, k temu pa dodati še okoli 4 milijone evrov za posodobitve oborožitve na ladji," je poudaril Lahovnik.

Po Lahovnikovih besedah podobna novozelandska ladja, zgrajena lansko leto, stane 25 milijonov novozelandskih dolarjev, kar je okoli 12 milijonov evrov ali 18,75 milijona ameriških dolarjev. "Gre za ladjo tipa Protector, ki je namenjena za delovanje v priobalnih vodah, torej nekaj, kar bi potrebovala tudi Slovenija," je prepričan Lahovnik.

Katero ladjo kupiti? "Podatki o tovrstnem tipu ladij so zapisani tudi na svetovnem spletu. Na spletu je moč prebrati, da je za patruljno ladjo tipa 'Svetlyak' denimo Šrilanka leta 1999 plačala le dobrih 18 milijonov dolarjev. Cena, ki jo namerava za plovilo prispevati Slovenija, torej za polovico presega ceno primerljivih plovil," je še zapisal Lahovnik.

Ne spreglejte