Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 3. 2014,
7.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Sobota, 29. 3. 2014, 7.32

7 let, 12 mesecev

Bešič Loredan: Prvič, ko mi bodo grozili, bo to vedela vsa Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Kirurg Danijel Bešič Loredan je pogovore s predsednico vlade Alenko Bratušek označil za konstruktivne. Minister bo postal, če bodo s koalicijo našli skupno pot.

Bešič Loredan je v izjavi po srečanju povedal, da je bil pogovor konstruktiven, premierka se bo zdaj pogovorila s koalicijskimi partnerji, znova pa se bosta sestala predvidoma konec prihodnjega tedna.

Na vprašanje, ali je Bratuškova torej naklonjena njegovi viziji, Bešič Loredan odgovarja, da je to treba vprašati njo. Izjava premierke danes sicer ni predvidena, je pa kirurg povedal, da bo minister postal, če bodo s koalicijo našli skupno pot.

V dvournem pogovoru sta se sogovornika dotaknila strokovnih, političnih in tudi osebnih vidikov, torej tudi tega, kdo sploh je Danijel Bešič Loredan. Morebitni kandidat je Bratuškovi na srečanju povedal, da v to zgodbo ne vstopa sam in da za njim stoji ekipa. Premierki jo je predstavil in ji pojasnil, kako bi delali. O imenih za zdaj še ne govori, a pravi, da je mogoče o njih sklepati že iz spremljanja dela nekdanje iniciative zdravnikov.

V njegovi ekipi tudi Erik Brecelj, Šoltesa ne bo Potrdil je le, da bi bil v skupini zdravnikov, ki bi sodelovala z ministrstvom, tudi kirurg Erik Brecelj. Ob tem je poudaril, da ta skupina zdravnikov na ministrstvu ne bi bila zaposlena, ampak bi delala prostovoljno v prostem času. Na ministrstvu bi namreč zaposlil skupino pravnikov in ekonomistov, je dejal. Poudaril je, da nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa v tej skupini ni.

Ortopedski kirurg je predsednici vlade predstavil, kaj bi ekipa lahko naredila tako v krajšem času kot tudi v nekoliko daljšem obdobju.

Bešič Loredan opozarja, da je zdravstveni sistem velik in da je v njem veliko akterjev. Zato sta s premierko danes po točkah govorila o tem, kaj bi bilo mogoče narediti na posameznem področju in kje bi lahko sklepali kompromise. Konkretneje o programu ne želi govoriti do odločitve, ali bo njegova skupina kandidirala za prevzem vodenja ministrstva.

Odstop po mesecu dni ga ne zanima Bratuškova je svojega sogovornika vprašala, ali bi odstopil po enem mesecu, Bešič Loredan pa ji je odvrnil, da ga to ne zanima. "Če si dava roko, si dava roko in greva do konca," je ponazoril v izjavi.

Govorila sta tudi o korupciji in pritiskih v zdravstvu. Bešič Loredan je Bratuškovi zagotovil, da bo prvič, ko bo kdo grozil njemu, njegovim otrokom ali komu od njegovih svojcev, to prijavil, "vedela pa bo vsa Slovenija in tudi EU, če bo potrebno".

Kirurg zagotavlja tudi, da ima dovolj debelo kožo, sicer se v to zgodbo ne bi spuščal. Da bi se stvari spremenile, bodo morali vsi akterji stopiti korak naprej, je dejal.

Nekateri ga opozarjajo, naj ne zapusti svoje službe v Švici za ministrovanje, ki bo najbrž trajalo do prihodnjega leta jeseni, ko bodo nove parlamentarne volitve. Bešič Loredan poudarja, da svoje kariere s tem ne tvega in bo svoj poklic opravljal tudi naprej, ko se bo morebiten ministrski mandat zaključil.

Denar ni povezan z njegovim zadovoljstvom Nekateri ga opozarjajo, naj ne zapusti svoje službe v Švici za ministrovanje, ki bo najbrž trajalo do prihodnjega leta jeseni, ko bodo nove parlamentarne volitve. Bešič Loredan poudarja, da svoje kariere s tem ne tvega in bo svoj poklic opravljal tudi naprej, ko se bo morebiten ministrski mandat zaključil.

Na ministrsko mesto si želi tudi zato, ker "ni rešitev, da smo vsi na ulicah in s kavčev govorimo, kaj je prav in kaj ne". Če bo s svojo ekipo namreč dobil priložnost prevzeti ministrstvo, se mu zdi prav, da stroka vstopi v politiko in prevzame odgovornost za vse tisto, o čemer govorijo, in to skušajo tudi izpeljati. V politiko vstopa kot strokovnjak, "kako bo politika to razumela, je njihova stvar". Bešić Loredan, ki se zaveda, da mnogim zaradi svojih jasnih in glasnih stališč ni všeč, še poudarja, da ni član PS in ne leve ali desne opcije.

V Švici zasluži 10.000 evrov mesečno, v naslednjih štirih letih pa bi lahko prišel do 18 tisočakov. Zato je kandidiranje za mesto, kjer je plača bistveno nižja, za mnoge nerazumljivo, je dejal. "Vendar vsota denarja na mojem računu ni vedno povezana z mojim zadovoljstvom," je dodal.

Morebitni kandidat za ministra še dodaja, da je "nepopisan list" in ga nič ne obremenjuje. Na vprašanje, ali je vedel za dogajanje v Valdoltri, ki ga je razkrilo poročilo KPK, pa je odvrnil: "Saj sem tam delal".

Ne spreglejte