SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Belgijski sanator NLB je postal častni konzul Slovenije

0

termometer

Slovenija je odprla konzulat v belgijskem mestu Diest, ki ga vodi častni konzul Erik Luts. Gre za visokega uslužbenca belgijske KBC, ki je bil skoraj dve leti član uprave NLB.

Državna sekretarka Dragoljuba Benčina je danes v okviru svojega obiska v Belgiji odprla konzulat v Diestu, ki ga vodi častni konzul Erik Luts. Na ministrstvu menijo, da bo nov konzulat okrepil prepoznavnost Slovenije v Flandriji, slovenskim podjetjem pa odprle dodatne možnosti pri poslovanju s to belgijsko regijo.

Odpravil nepravilnosti, ki so odnesle Voljča Luts je nekdanji član uprave NLB, ki je bil v banki od novembra 2004 do maja 2006 odgovoren za področje informacijske tehnologije. Njegova glavna naloga je bila sanacija IT-sistema banke po aferi Sigma.

Julija 2003 so v NLB transakcijske račune fizičnih oseb prenesli na novo IT-podporo. Kar 20 milijard tolarjev oz. več kot 80 milijonov evrov vreden projekt prenove informacijskega sistema so poimenovali Sigma. Novi sistem pa je prinesel vrsto težav: komitentom so se zneski na računih samodejno spreminjali, dobivali so po več kartic, računi so se jim zapirali ali odpirali na novo, na bankomatih niso mogli dvigniti denarja.

Slabo izvedena in draga prenova informacijskega sistema banke je odnesla takratnega predsednika uprave Marka Voljča, ki pa je dobil službo prav v KBC. Pod Lutsom so v banki nepravilnosti odpravili do leta 2005.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin