Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 7. 2015,
19.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

spor Hrvaška Slovenija

Torek, 28. 7. 2015, 19.33

8 let, 1 mesec

Arbitražni škandal: sodišče opozarja Hrvaško, zaslišana bo tudi Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je sporočilo, da je odločitev o zahtevah Hrvaške v nedavno poslanem pismu v rokah sodišča, ki bo o zadevi čim prej zaslišalo obe strani.

Sodišče obe državi v skladu z 10. členom arbitražnega sporazuma še poziva, naj se vzdržita vseh dejanj, ki bi lahko zaostrila spor in ogrozila delo sodišča. Kot je znano, bo hrvaški sabor ravno v sredo in četrtek na seji odločal o pooblastilu vladi Zorana Milanovića za umik Hrvaške iz arbitražnega postopka.

Kdaj bo obravnava, v kateri bosta zaslišani obe strani, bo sodišče odločilo v prihodnjih dneh.

Hrvaška meni, da je postopek kompromitiran Iz sodišča so sporočili, da jih je Hrvaška v pismu z datumom 24. julij obvestila o poročanju hrvaških medijev o posnetkih pogovorov med takratnim slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik.

Hrvaška je v tem pismu zatrdila, da je bil celoten arbitražen postopek zaradi ravnanja Sekolca in Drenikove kompromitiran. Zato je Hrvaška arbitražno sodišče zaprosila, naj nemudoma zaustavi vse postopke v tem primeru. Preostale člane arbitražnega sodišča je Zagreb še pozval, naj v celoti pregledajo izseke komunikacij Drenikove in Sekolca, da bi lahko preučili "veliko škodo, ki je bila povzročena integriteti celotnega postopka", je po navedbah arbitražnega sodišča zapisala Hrvaška.

Slovenija je predlagala, naj sodišče nadaljuje delo Sodišče je razkrilo, da je to pismo poslalo Sloveniji, ki je nato izrazila obžalovanje za dogodke, o katerih so poročali hrvaški mediji. V drugem pismu je Slovenija sodišču izrazila nestrinjanje z zahtevo Hrvaške, da naj tribunal prekine arbitražni postopek, in zanikala hrvaške trditve, da je bil celoten postopek kompromitiran. Slovenija je po navedbah sodišča v Haagu predlagala, naj tribunal nadaljuje svoje delo.

Ne spreglejte