Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2013,
18.27

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dragan Marušič Univerza na Primorskem

Sreda, 23. 10. 2013, 18.27

4 leta

Anonimka rektorju primorske univerze očita vrsto nezakonitosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V javnosti se je pojavila anonimka, ki rektorju primorske univerze Draganu Marušiču očita nepravilnosti in nezakonitosti pri vodenju univerze. Marušič očitke zavrača, v ozadju pa vidi boj za oblast.

Avtorji anonimnega pisma Marušiču očitajo namerno povzročanje škode, namerno in nenamerno nenamensko porabo javnih sredstev, korupcijo, klientelizem in okoriščanje. Krivijo ga tudi nenadzorovanega naraščanja števila zaposlenih ter nezakonitega in nepravičnega razporejanja sredstev med članicami univerze.

V ozadju "imperij, ki je izgubil svoje privilegije" Marušič, ki očitke zanika, meni, da je o ozadju anonimne prijave "imperij, ki je izgubil svoje privilegije" po tem, ko je nastopil funkcijo rektorja. Ob tem je odločno demantiral konkretne navedbe iz ovadbe.

Anonimno pismo med drugim navaja ugotovitve inšpekcije šolskega ministrstva o nenamenski porabi investicijskih sredstev za gradnjo kampusa v Izoli. Marušič odgovarja, da je od prejšnjega rektorja Rada Bohinca podedoval zatečeno stanje, zaradi česar je sledil odvzem evropskih sredstev. Kot ključno pa rektor omenja pogodbo, ki jo je podpisal Bohinc in ki je omogočila nezakonito avansiranje sredstev in za 400 tisoč evrov preplačanih del. V zvezi s tem je vodstvo UP avgusta tudi vložilo odškodninsko tožbo.

Pogostitev ob rojstnem dnevu na javne stroške? Med očitki je plačilo za stroške pogostitev ob njegovem rojstnem dnevu iz javnih sredstev UP. Po torkovih navedbah TV Slovenija uradno dostopna evidenca Supervizor potrjuje transakcije, navedene v pismu. Ujemajo se tudi prejemniki denarja, plačnik pa je bila v vseh navedenih primerih univerza.

Rektor je pojasnil, da je šlo za tridnevno mednarodno matematično konferenco, pri organizaciji katere ni imel nič, je pa bila posvečena njegovemu znanstvenemu delu ob življenjskem jubileju. Na podlagi razprav na konferenci bo izšla tudi znanstvena publikacija. Kot je v navadi, so v okviru konference pripravili tudi večerjo in izlet. Podobne konference ob jubilejih so povsem običajne v znanstveni sferi, stroški zanjo pa niso bili nič višji kot pri primerljivih dogodkih, je zatrdil.

Zaposlitev nečakinje in visoka denarna izplačila posameznim podjetjem Med primeri klientelizma anonimka navaja zaposlitev Marušičeve nečakinje na Inštitutu Andrej Marušič, čeprav naj ta ob imenovanju naj ne bi izpolnjevala zahtevanih pogojev. A Marušič zagotavlja, da je pogoje izpolnjevala in da je tam zaposlena že nekaj let, prvo pogodbo o zaposlitvi pa je z njo podpisal že prejšnji rektor.

Med nepravilnostmi med drugim omenjajo visoka denarna izplačila posameznim podjetjem in tudi odvetniku Velimirju Cugmasu, ki naj bi bil Marušičev dolgoletni prijatelj. Cugmas je sicer zastopal UP v nekaterih odmevnih delovnopravnih sporih med univerzo ter nekdanjo dekanjo FHŠ Vesno Mikolič in nekdanjim direktorjem ZRS Darkom Darovcem.

Rektor je povedal, da ni res, da bi bila s Cugmasom "prijatelja iz vojske", na univerzi pa so ga najeli kot pravnega svetovalca, ker Marušič sam, drugače kot prejšnji rektor, ni pravnik. Pri tem so odvetnika izbrali kot najboljšega od treh ponudnikov v skladu z veljavnimi predpisi. Cugmas je v zadnjih štirih letih prejel 152 tisoč evrov oziroma preračunano dobrih tri tisoč evrov na mesec, kar vključuje tako pavšal kot zastopanje v konkretnih zadevah. Med drugim jim je s Cugmasovo mediacijo uspelo razdreti za univerzo škodljivo pogodbo o projektiranju študentskega kampusa, s tem pa naj bi privarčevali okoli milijon evrov.

Anonimka tudi na policijo, KPK in ministrstvo Na policiji so potrdili, da so pretekli teden prejeli prijavo zaradi suma nepravilnosti na koprski univerzi, prijavo pa še proučujejo. Verodostojnost anonimke še preverja tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Prejeli so jo tudi na ministrstvu za izobraževanje in jo posredovali organom pregona. Ob tem napovedujejo, da bodo na UP izvedli zunanjo revizijo poslovanja. "Če se izkaže, da je šlo resnično za nenamensko in nezakonito porabo denarja, bo to zahtevalo takojšnje ukrepanje pristojnih organov," so dodali.

Na Elizabeto Zirnstein, predsednico Sindikata Univerze na Primorskem, se v zvezi z očitki iz anonimke ni obrnil nihče od zaposlenih na univerzi, ovadba pa je bila zanjo veliko presenečenje. Ob tem je izrazila skrb, da bi lahko očitki škodili ugledu univerze in posredno tudi njenim prizadevanjem za pridobitev proračunskih sredstev.

Ne spreglejte