Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2011,
16.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

anketa

Torek, 22. 11. 2011, 16.22

6 let, 7 mesecev

Anketa CRJM: SDS vodi, Virantovi izgubljeni glasovi so se porazdelili med ostale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po podatkih raziskave Centra za raziskovanje javnega mnenja (CRJM) pri FDV bi 22,5 odstotka vprašanih volilo SDS. Sledi Lista Zorana Jankovića, ki bi jo volilo 15,9 odstotka vprašanih.

Glede na prejšnjo anketo je po besedah predstojnika CRJM Nika Toša opazen zlasti upad podpore Listi Virant, ki bi jo volilo 9,3 odstotka vprašanih. Po anketi, opravljeni konec oktobra, bi Državljansko listo Gregorja Viranta volilo še 18,4 odstotka vprašanih. Anketa je po Toševih besedah pokazala, da je del Virantovih volivcev odšel k drugim strankam in ne med neopredeljene, od tega del med desne, del pa med leve stranke. Na desnici so se glasovi porazdelili med SDS, NSi in delno tudi SLS, na levici pa med DeSUS, Listo Zorana Jankovića in SD, je povedal Toš. Podobno je pokazala tudi danes objavljena raziskava družbe Valicon.

Vodi Janša, drugi je Janković, tretji Virant, četrti Erjavec Po izidih ankete je sicer trdno v vodstvu SDS, ki bi dobil 22,5 odstotka glasov (konec oktobra 18,3 odstotka). Druga je Lista Zorana Jankovića, ki bi jo volilo 15,9 odstotka (oktobra 14,7 odstotka). Na tretje mesto pa se uvršča Lista Virant. Četrti bi bil DeSUS, ki bi ga volilo 5,9 odstotka vprašanih (oktobra 2,9 odstotka). Sledil bi mu SD, ki bi ga volilo 5,6 odstotka vprašanih (oktobra 4,3 odstotka). SLS bi volilo 3,3 odstotka vprašanih (oktobra 1,2 odstotka), NSi pa 2,7 odstotka vprašanih (oktobra 1,2 odstotka). TRS bi dobil 1,8 odstotka, SNS 1,4 odstotka, Zares in LDS pa vsak po 0,5 odstotka. Zadnjim trem omenjenim strankam je podpora glede na oktober padla.

Neopredeljenih še 30 odstotkov volivcev 30,2 odstotka vprašanih še ne ve, koga bi volilo, medtem ko je bilo konec oktobra neopredeljenih še 33,6 odstotka. Anketa je tudi pokazala, da se število tistih, ki so že dokončno odločeni, koga bodo volili, povečuje. Takih je namreč 64 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je bilo konec oktobra 54 odstotkov. Da se bo volitev zagotovo udeležilo, pravi 69 odstotkov vprašanih.

Telefonsko anketo je CRJM opravil med 14. in 16. novembrom, nanjo pa je odgovarjalo 1053 oseb. CRJM sicer redno opravlja raziskavo Politbarometer, tokrat pa je opravil dve eksperimentalni meritvi, eno v oktobru in tokratno, ki jo je opravil novembra.

Ne spreglejte