Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
17.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA zavarovanje

Petek, 1. 3. 2013, 17.46

8 let

Ameriške bolnišnice bajno služijo na račun bolnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zapletenem zdravstvenem ustroju, kjer se za zaslužek bojujejo bolnišnice, farmacevtska podjetja in zavarovalnice, se najslabše godi bolnikom.

Preproste zdravniške preiskave v laboratoriju v ZDA lahko stanejo več kot avtomobil, prevoz v bolnišnico z reševalnim vozilom toliko kot plačilo univerzitetne šolnine. Kaj je vzrok za tako visoke stroške zdravstvene oskrbe v ZDA? Ameriški novinar Steven Brill je mnenja, da se v državi urejanja področja zdravstvene oskrbe lotevajo s popolnoma napačne perspektive. Če se vsi sprašujejo, kako plačati visoke zdravstvene račune, Brill pravi, da se bi moralo pravo vprašanje pravzaprav glasiti: Zakaj so računi sploh tako visoki?

Kdo postavlja cene in kdo ima od tega največjo korist? Brill je več mesecev analiziral na stotine računov bolnišnic, zdravnikov in farmacevtskih podjetij, da bi ugotovil, kdo postavlja tako visoke cene in kdo od tega največ pridobi. Njegove ugotovitve, ki jih je predstavil v članku v ameriški reviji Time z naslovom Inside the bitter pill (Znotraj bridke tablete), so šokirale ameriško javnost in spremenile dojemanje tamkajšnjih zdravstvenih institucij.

Stroški zdravstvenega zavarovanja znašajo 20 odstotkov BDP-ja Ameriška ureditev zdravstvenega zavarovanja je kompleksen prepleten sistem, ki vključuje tako zasebne kot javne ponudnike zdravstvenega zavarovanja. Za zvezna sistema Medicare za revne in Medicaid za starejše ameriška vlada vsako leto namenja približno 800 milijard dolarjev, delež državljanov, ki se zavarujejo prek zasebnega ponudnika, pa je še veliko višji. Vsi stroški zdravstvenega zavarovanja znašajo okoli 2.800 milijard dolarjev, kar pomeni približno 20 odstotkov državnega BDP-ja.

Različne cene za isto storitev Kam gre ves ta denar in kdo določa cene zdravstvenih storitev in zdravil? Bolnišnice uporabljajo poseben arbitraren sistem zaračunavanja, ki se imenuje "chargemaster". Ceniki za enake zdravstvene storitve se tako močno razlikujejo od bolnišnice do bolnišnice, pogosto pa znašajo tudi desetkratno vrednost resnične vrednosti storitve. Ne zavarovalnice ne država ne pritisnejo na bolnišnice in farmacevtska podjetja dovolj, da bi ti znižali cene. Če preostale države omejujejo cene zdravil, ameriška zakonodaja tovrstno ravnanje celo prepoveduje.

Različni ceniki in nepotrebno zdravljenje Če je že dalj časa znano, da je ameriški zdravstveni sistem lahko problematična in preračunljiva igra z zdravjem državljanov in da Američani za zdravstveno oskrbo plačujejo tudi več kot dvakrat več kot državljani preostalih držav, pa Brill po drugi strani dokazuje, da bolnišnice zaradi želje po večjem zaslužku bolnikom celo predpisujejo oskrbo, ki je ne potrebujejo, in zdravila, ki jim ne pomagajo. Bolnišnice imajo tudi več različnih cenikov – enega za osebe brez zavarovanja, enega za osebe, ki so zavarovane pri zasebnem ponudniku, in enega za osebe, ki so zavarovane prek države. Država na primer za rentgenski posnetek plača okoli 20 dolarjev, zavarovalnica pa skoraj 300 dolarjev.

Bajni zaslužki na eni strani in bankrot na drugi Zaradi visokih cen imajo ameriške bolnišnice bajen zaslužek, večina jih je registriranih kot neprofitna organizacija, plača direktorja tovrstne ustanove pa je nekje od dva do šest milijonov ameriških dolarjev. Bolnik je v ameriškem zdravstvenem sistemu največji poraženec, saj nima ne znanja, da bi vedel, kakšno oskrbo resnično potrebuje, niti časa, predvsem pa možnosti, da bi učinkovito izbiral na trgu različnih "ponudnikov" zdravstvenih storitev.

Absurdnost ameriškega zdravstvenega sistema dobro ponazarja dejstvo, da lahko huda bolezen katerega izmed družinskih članov na kant spravi vse sorodstvo, pa četudi je bolnik zavarovan. Zavarovalnice postavljajo namreč postavljajo tudi omejitve glede tega, koliko bodo plačale za zdravljenje do konca življenja. Če posameznik zboli za rakom, ta limit preseže in ostane sam.

Ne spreglejte