Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Ponedeljek,
5. 11. 2012,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 11. 2012, 12.41

8 let

Ali so podpisi izginili na poti iz DZ na MNZ?

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sindikalisti trdijo, da so v državni zbor dostavili 3127 podpisov, kar naj bi pomenilo, da je na poti iz parlamenta do ministrstva za notranje zadeve izginilo 394 podpisov.

Predsednik sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije Tomaž Kumer je tiskovno konferenco začel z začudenjem: "Kam gre ta država in kakšno politiko vodi ta oblast." Tolikšno začudenje pa je posledica dejstva, da so jim zavrnili pobudo za razpis referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

Dvojni šok Kumer pravi, da je bil ob razlagi, zakaj je bila njihova pobuda zavrnjena, dvakrat šokiran, in sicer zaradi velikega števila menda neveljavnih podpisov in zaradi dejstva, da je izginilo kar 394 podpisov. MNZ menda ne zna pojasniti, zakaj so dobili manj podpisov, kot naj bi jih sindikalisti oddali.

Načrtno zavlačevanje? Sindikalisti so izpostavili tudi preverjanje oziroma pot podpisov iz državnega zbora do ministrstva za notranje zadeve in nazaj: sindikat je 3127 podpisov vložil v državni zbor 10. oktobra. Predsednik državnega zbora Gregor Virant je šele čez dva tedna, torej 25. oktobra, poslal 2733 podpisov na MNZ. Takoj naslednji dan je MNZ obvestil predsednika parlamenta, da je podpisov premalo. Šele štiri dni pozneje, 30. oktobra, 14 minut pred koncem roka, je sindikat dobil ustno informacijo od ministra Šušteršiča, da so zbrali premalo podpisov.

Sindikalisti se sprašujejo, zakaj je Virant kar 14 dni držal podpise v predalu, zakaj jih ni že štiri dni pred iztekom roka obvestil, da je premalo podpisov, saj bi tako lahko dostavili manjkajoče podpise, kako je mogoče, da je kar 387 podpisov neveljavnih, in najpomembnejše, kam je izginilo 394 podpisov.

Poziv Virantu in Gorenaku "Menimo, da so vsa ta naključja načrtovana. Izjave Gregorja Viranta, da ostro zavrača možnosti manipulacije, pa nam ne pomenijo nič, ker mi imamo kopije in vemo, koliko podpisov smo oddali," je povedala sekretarka sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Sonja Kos.

Na koncu so pozvali predsednika državnega zbora Gregorja Viranta in ministra Vinka Gorenaka, naj omogočita, da se razišče pravilnosti vseh postopkov in da skupaj z njimi poskušajo ugotoviti, kam so izginili podpisi in ali je res 387 podpisov nečitljivih. V nasprotnem primeru bodo sprožili ustrezne postopke in uporabili bodo vsa pravna sredstva, da bi resnici prišli do dna. V sindikatu so tudi pripravljeni kopije podpisov pokazati vsem, ki so zainteresirani, pogoj je, da je poleg vsaj ena priča in da se podpisov ne sme fotografirati ali snemati.

Pogajanja z ministrom Šušteršičem Predsednik sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije Tomaž Kumer se je dotaknil tudi razlogov za referendum in pogajanj z ministrom Janezom Šušteršičem: "Za referendum smo se odločili, ker nas je strah, kaj bo z našimi podjetji." Od piscev zakona so želeli, da se ugotovi, kdo je odgovoren za nastale terjatve do bank, da se pri prodaji podjetij zaščiti delovna mesta ter da se prodajo izvede transparentno. Po besedah predsednika sindikata so bili pri pogajanjih z ministrom Šušteršičem zelo blizu dogovora, saj je ostalo odprto le vprašanje, kako zagotoviti transparentnost brez politikantskega vmešavanja oziroma katera institucija bi za transparentno skrbela. V trenutku, ko je minister prejel klic, da podpisov ni dovolj, so bila pogajanja prekinjena.

Ne spreglejte