Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
14.20

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ebola

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 14.20

4 leta, 11 mesecev

Ali je ebola naslednji aids?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ebola je po podatkih zdravstvenih organizacij v zadnjem izbruhu vzela skoraj štiri tisoč življenj. Najbolj črn scenarij v štirih mesecih napoveduje 1,4 milijona okuženih. Se nam obeta novi HIV?

Skrb vzbujajoče stanje Časopis New York Times je prejšnji teden, kot vsi drugi mediji, objavil novico o prvi smrtni žrtvi ebole na ameriških tleh. A bolj kot tragedija v Dallasu je v oči zbodel nazoren zemljevid sveta z označenimi lokacijami, kamor je ebola v aktualnem izbruhu že segla.

Frankfurt, Hamburg, Oslo, London, Pariz in Madrid – državna, predvsem pa tranzitna središča Evrope so že zabeležila bolnike s to smrtonosno in precej nerazumljeno boleznijo. Ali je prepletenost sveta in v zgodovini še nikoli tolikšna mobilnost njegovega prebivalstva dovolj, da se človeštvu ponovi HIV?

Bolezni v osnovi širi človeškost Besede prvega moža ameriškega centra za nadzorovanje bolezni (CDC) Toma Friedna na nedavni konferenci niso bile spodbudne. Kot poroča spletni portal Huffington post, Frieden v "30 letih, odkar deluje v javnem zdravstvu, še ni videl nič podobnega, razen aidsa". Že laični pogled na obe bolezni dejansko osvetli več podobnosti.

Obe se širita z izmenjavo telesnih tekočin (kri, voda, blato …), obe imata (v končni fazi) visoko stopnjo umrljivosti in za nobeno še ni pravega zdravila. Še bolj kot na molekularni ravni sta si bolezni podobni na človeški – obe se na neki način širita s pomočjo osnovnih človeških potreb; aids s spolnostjo, ebola z – kot vidimo iz primera obolelih zdravstvenih delavcev – osnovnim vzgibom pomagati sočloveku in mu nuditi uteho/oporo.

Vseeno precej ključnih razlik A kljub vidnim podobnostim je med obema boleznima tudi precej ključnih razlik. Specialist za nalezljive bolezni iz New Yorka dr. Bruce Hirsch je za Huffington post povedal, da neverjetno hitra ubijalska moč ebole nekako preprečuje epidemijo razsežnosti aidsa. Aktualni izbruh naj bi "izgorel".

Nekaj gotovo drži – ebola se ne širi, dokler se ne pokažejo simptomi, kar je relativno hitro, medtem ko lahko aids biva v človeku precej dlje, ne da bi se oboleli tega sploh zavedal. Seveda v tem vmesnem času okužbe nič ne preprečuje. A tudi življenje z aidsom je mogoče – košarkarska ikona Earvin Johnson z njim živi že od leta 1991.

Vsi v isti ladji Tokratni izbruh ebole pa nosi s seboj tudi drugo sporočilo, ne le grožnjo smrti in spomin na druge patologije našega časa. Glavno sporočilo – ki ga je ponovil tudi dr. Hirsch – je isto, kot ga je v svet ponesel aids, a smo ga malce pozabili: "Zdravje ljudi po svetu je povezano. Če bomo osnovno zdravstveno oskrbo odrekli določenim, bomo ceno za to plačevali vsi."

Ne spreglejte