Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 4. 2014,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek Zoran Janković Gašpar Gašpar Mišič Janez Janša Janez Janša Gregor Virant

Sobota, 12. 4. 2014, 16.28

8 let

Alenka in Zoki enotna: Dvojni Gašpar naj vodi PS!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vedno temperamenten, kar naenkrat pa tako krotek in spravljiv! Nič nam ni bilo jasno, ko smo legendarnega Gašparja Gašparja Mišiča gledali v večernem televizijskem studiu po tem, ko so ga odstavili.

Še posebej nam je bilo to nerazumljivo po tem, ko se je odvil boj, ne boj, mesarsko klanje za prvi stolček Luke Koper. Zato smo se poglobili v analizo črnega petka, ki ni odnesel samo dvojega Gašparja, ampak tudi kralja Kopra Borisa Popoviča, da ne omenjamo uglednega bančnika Franceta Arharja. A o njima kdaj drugič.

Zgodovinska lekcija Janeza Janše Zadevo je treba postaviti v širši kontekst. Kaj vse se je dogajalo ta teden? Za analizo ni tako pomemben predsednik SDS Janez Janša, ki pač zna vzbujati pozornost. V nedeljo, šestega aprila, je z udeležbo na postavitvi spomenika domobrancem v Grahovem tiste, ki nimajo zgodovinskega spomina, opozoril na 6. april 1941, ko je nacistična Nemčija napadla Jugoslavijo. Tako si je še povečal svojo že tako naraščajočo volilno bazo.

Skrbi zaradi letečega Gregorja Na isto nedeljo se je morala premierka in vodja Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek ukvarjati z nikoli zadovoljnimi koalicijskimi partnerji. Krpanje proračuna zaradi nepremičninske luknje je še nekako šlo, a mrki obrazi po koalicijskem sestanku so pričali, da se Alenki skrbi kopičijo tako v vladi kot v njeni pozitivni stranki. Pa še njenemu edinemu res zvestemu koalicijskemu zavezniku, letečemu Gregorju, so pred tem obstruirali glasovanje o interpelaciji.

Alenki se je zdelo, da ni več pravega izhoda iz zapletenih političnih razmer. Počasi je padala v malodušje, a potem se je zgodil osvežujoč obisk na Norveškem. Da, včasih se je treba umakniti iz zatohle dežele, da dobiš nov zagon. In potem se tudi dežela kaže v lepši luči. Ko se je prva vladna violina vračala domov, je sklenila, da se ne bo predala.

Kadrovska kri in sekanje očeta Skovala je načrt, ki ga spremljamo te dni. Treba je ustreči javnosti, ki si želi kadrovske krvi. Pokazati odločnost, da je vse v tvojih rokah. In demonstrirati širokogrudnost in dialoškost. Četrtek je prinesel uresničitev druge točke. Izvršni odbor najbolj pozitivne stranke je na pobudo Bratuškove sklical kongres, na katerem naj bi presekali dvovladje med očetom stranke Zoranom Jankovićem in hčerko Alenko.

Kadrovsko kri je le dan pozneje prelil Gašpar Gašpar Mišič. Krivica je sicer očitna, človek je naredil toliko koristnega, da ga je res težko žrtvovati. Saj ga je imela vendar pred odhodom v Luko v svojem kabinetu, še pred tem ga je lahko občudovala v parlamentu. A Alenka je videla še eno potezo naprej, ki je nevtralizirala tudi jeznega Zokija, ki so ga čustva odnesla v kandidaturo na kongresu, na katerem je hotel zrušiti Alenko.

Alenkina kava in Zoranov boj z egom Bratuškova je torej našla rešitev, ki je omogočila, da ona še naprej ostane predsednica vlade, Janković pa ljubljanski župan. Tako kot je zapisala v pismu članom PS, za katerega so vsi mislili, da je vojna napoved pred kongresom. Po naših informacijah sta se z Zoranom srečala danes zjutraj na kavi v ljubljanski kavarni Zvezda. Alenka mu je predstavila ponudbo, ki je ni mogel zavrniti.

V ponedeljek, ko morata dokončno sporočiti, ali res mislita kandidirati na kongresu, bosta družno odposlala pismo s predlogom, da predsednik Pozitivne Slovenije postane – Gašpar Gašpar Mišič. Zoran se je sicer nekaj minut boril s svojim egom, a bolj ko je razmišljal, bolj genialen se mu je zdel Alenkin načrt.

Lojalen kot privlačni magnet Prvič, dvojni Gašpar mu bo lojalen, kot mu je vedno bil. Drugič, človek je magnet za javnost, nikoli ni dolgočasen, tudi tisti, ki mu niso naklonjeni, mu morajo priznati, da je vztrajen, delaven in privržen. Tretjič, je človek, ki je blizu malemu človeku, ki prizna svoje napake, le spomnite se tistega priznanja o malo preveč popitem alkoholu.

In četrtič, lojalen bo tudi Alenki, ki mu je priskrbela novo službo. Povsem se bo posvetil dvigovanju ratingov javnomnenjsko pešajoči PS. Poleg tega pa bo zagotovil poslanske glasove tistih pozitivnih poslancev, ki so Bratuškovi obrnili hrbet ob zadnjem glasovanju o Gregorju Virantu.

Kdo podcenjuje šarmantnega mornarja? Gašpar Gašpar Mišič kot edini kandidat za predsednika na kongresu Pozitivne Slovenije 25. aprila bo tudi sijajen uvod v kampanjo za evropske volitve. Kdor misli, da lahko podcenjuje največjo vladno stranko, se je močno uštel. In kdor misli, da krotkost in spravljivost dvojnega Gašparja nista bili le muha enodnevnica, je v hudi zmoti.

Legendarni Gašpar Gašpar Mišič nas bo v prihodnjih mesecih še naprej temperamentno nagovarjal iz večernih televizijskih studiev. Le kdo se bo lahko uprl temu šarmantnemu mornarju?

Ne spreglejte