Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
8.50

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek Die Welt

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 8.50

5 let, 8 mesecev

Alenka Bratušek: Poslušala sem Junckerjeve svetovalce. Neumno od mene.

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Tudi jezna sem, ampak predvsem razočarana. Delno razočarana sama nad sabo. V ponedeljek na zaslišanju nisem bila prava Alenka," je za nemški Die Welt dejala nesojena komisarka Alenka Bratušek.

Nekdanja slovenska premierka, ki se je po neuspešnem zaslišanju pred pristojnima odboroma Evropskega parlamenta v nedeljo popoldne že vrnila v Ljubljano, naj bi bila podpredsednica Komisije in komisarka, pristojna za energetiko. Predstavila se je pred odborom za industrijo in odborom za okolje. Za Die Welt je povedala, da ni želela razočarati nobenega od omenjenih odborov: "Tako so mi svetovali." je prepričana.

Vsem 27 kandidatom za komisarje so svetovali sodelavci prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, uslužbenci komisije in tudi lastni svetovalci. "Poslušala sem jih. Neumno od mene." Bila je nejasna, nervozna, negotova, piše Die Welt in dodaja, da je delovala slabo pripravljena in naivna. "Katastrofalna predstava," je zaslišanje ocenil nemški politik Matthias Groote.

"Edina, ki nisem dobila druge priložnosti" Žrtev političnih preigravanj v Evropskem parlamentu ali žrtev lastne nesposobnosti, se v uvodu sprašuje Die Welt in nadaljuje, da se Bratuškova po najhujšem političnem tednu v svojem življenju vrača v mesto, ki ji ni posebej pri srcu. Potem ko ji ni uspelo postati komisarka, se vrača nazaj v staro življenje, življenje nekdanje premierke in zdajšnje parlamentarke.

"Bratuškova je želela prestati (zaslišanje) namesto prepričati. Vendar so najboljše rezultate v odborih dosegli tisti, ki so dali vizijo, ne predstavili referata o stanju stvari," ocenjuje nemški časnik. Nekdanja premierka je želela še eno priložnost, podobno kot Britanec Jonathan Hill ali Francoz Pierre Moscovici. "Nimam težav s tem, da priznam napake. Vendar nisem edina, ki jih je naredila. Ni pošteno, da nisem dobila drugega zaslišanja. Tudi drugi so bili slabi, pa so dobili drugo priložnost," pravi.

"Le Juncker mi je ves čas stal ob strani" Vendar pa imajo drugi močno podporo v EP, Moscovici socialiste (S&D), sporni Španec Miguel Arias Canete in Madžar Tibor Navracsics ljudsko stranko (EPP). "Bilo bi drugače, če bi bila članica EPP ali socialistov," je prepričana Bratuškova. Za njo – njena stranka je članica liberalcev – pa se ni boril nihče, povsem s srcem pri stvari ni bil niti vodja liberalcev Guy Verhofstadt. "Jean-Claude je edini, ki me je podpiral od začetka do konca," je povedala Bratuškova o Junckerju.

"S slabim nastopom lahek plen" Podpirala je ni niti njena lastna vlada, omenja Die Welt. Nasprotno je britanska vlada dala jasno vedeti, da je njen edini kandidat Hill, enako tudi madžarski premier Viktor Orban o Navracsicsu. Slovenski premier, njen naslednik Miro Cerar, je dajal dvoumne signale. "Jasno, da Bratuškova meni, da bi bilo drugače, če bi jo slovenska vlada podprla," piše Die Welt in dodaja, da ko se je še borila za drugo priložnost, so socialisti javno podprli Tanjo Fajon: "Bratuškova je bila s slabim nastopom lahek plen za ambicije."

Kljub podpori socialistov in tudi ljudske stranke Fajonovi pa je Cerar v Bruselj poslal lasten predlog. Violeta Bulc je nova slovenska komisarska kandidatka, ki prihaja iz Cerarjeve stranke SMC, ta pa v EP prav tako ni članica nobene politične skupine. "Zelo upam, da bo vsaj Violeta Bulc imela enako priložnost kot vsi drugi," o svoji naslednici kot komisarski kandidatki pravi Bratuškova.

Ne spreglejte