Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
11.27

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 11.27

8 let, 3 mesece

16 let od tragične nesreče gorskih reševalcev na Okrešlju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gorski reševalci se v teh dneh znova spominjajo svojih kolegov, ki so izgubili življenje 10. junija 1997 na usposabljanju v Turskem žlebu nad Okrešljem.

Reševalci in planinci so se tragične nesreče spomnili na sobotni spominski svečanosti, policisti so se danes odpravili na 16. pohod na Okrešelj, ta konec tedna pa bo potekal še Brajnikov memorial.

Gorski reševalci in posadka helikopterja Letalske policijske enote so se v okviru usposabljanja na današnji dan pred 16 leti odpravili v severno steno Turske gore v Savinjskih Alpah, kjer so vadili dvig reševalca letalca in ponesrečenca z jeklenico in vitlom v helikopter. Na višini okoli 1900 metrov so uredili sidrišče in priveze.

Pri vaji reševanja s helikopterjem pet reševalcev padlo v globino Ko so se nato z domnevnim poškodovancem pripeli na helikopter, je eden izmed njih dal znak, da se helikopter lahko dvigne. Drugi član skupine je bil tedaj še pripet z varnostno žico. Helikopter je s sidrišča odtrgal del skale in vseh pet reševalcev, vrv ni vzdržala njihove teže, zato so padli v globino. Življenje so izgubili Mitja Brajnik, Luka Karničar, Rado Markič, Jani Kokalj in Boris Mlekuž.

Najhujša nesreča v 85-letni zgodovini GRS Za slovensko gorsko reševalno službo je bila to najhujša nesreča v tedaj 85-letni zgodovini. Vsako leto ob obletnici nesreče gorski reševalci na Okrešlju pripravijo spominsko svečanost, letošnja je s kulturnim programom in mašo zadušnico potekala minulo soboto. Danes pa poteka tradicionalni, 16. pohod na Okrešelj. Tega pripravljajo policisti, ki so v omenjeni nesreči prav tako izgubili svojega kolega, saj je bil eden izmed inštruktorjev reševanja zaposlen na policiji.

Za vikend še Brajnikov memorial Policisti vsako leto v spomin na Mitjo Brajnika organizirajo tudi Brajnikov memorial - pohod razuma, volje in moči. Tekmovanje bo v petek in soboto potekalo na območju Bleda, Bohinja, Jelovice in dela Julijskih Alp. Gre za zahtevno tekmovanje, ki se ga že nekaj let poleg policistov udeležujejo tudi številni pripadniki slovenske vojske in poklicnih gasilcev.

Ne spreglejte