Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 6. 2016,
18.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

Natisni članek

brexit London infografika Slovenci v tujini

Nedelja, 19. 6. 2016, 18.56

6 let, 6 mesecev

Slovenci v tujini

Andreja, au pair agentka iz Londona: Trenutno vzdušje je napeto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

1

V Londonu živi že pet let. Ustanovila je svojo agencijo. Kaj bo za priseljence prinesla prihodnost, če Britanci izstopijo iz Evropske unije?

V London je Andreja z velikimi pričakovanji pripotovala leta 2012. Tam tako živi že skoraj pet let.  | Foto: V London je Andreja z velikimi pričakovanji pripotovala leta 2012. Tam tako živi že skoraj pet let.

Andreja Jankovič s fantom živi na obrobju Londona. Pravi, da čez dan veliko dela, zvečer pa si privošči večerjo ali pa se druži s prijatelji. "Na hiter tempo življenja in seveda na britansko vreme sem se počasi privadila. Ko pa se pokaže poletno vreme, gremo radi na angleško obalo", svoje bivanje opisuje Prekmurka, ki je po izobrazbi profesorica slovenščine. Slovenščino pa ob koncih tedna v Londonu tudi poučuje.

Privadila sem se tudi voziti po levi strani in zelo rada vozim, predvsem po londonskem obrobju in angleškem lepem podeželju. Sicer pa največkrat še vedno uporabljam mrežo javnega prevoza. Angleško kulturo in življenje sem dobro spoznala in po izkušnjah vem, kako stvari potekajo.

 

London Eye, ko je vreme bolj kislo. | Foto: London Eye, ko je vreme bolj kislo.

Ko Slovenka ustanovi agencijo

Andreja je ob svojem prihodu v London delala kot au pair in nanny (varuška), zdaj pa ob poučevanju slovenščine otrok ter odraslih v Londonu dela kot au pair agentka. Odprla je svojo agencijo z imenom Supreme Au Pairs. Z veseljem ugotavlja, da se je ta poteza izkazala za pozitivno, dela je veliko, v svoj projekt pa vlaga tudi veliko truda.

"Ideja se mi je porodila že nekaj časa nazaj. Udeležila sem se seminarja za ustanavljanje podjetja, kjer so nam predstavili finančno, administrativno in marketinško strategijo, navezali smo stike," svoje začetke opisuje Andreja, ki je nato z nekaj prihranki dokaj hitro odprla au pair agencijo Supreme Au Pairs.  

Slovenske železnice banner | Foto:

Ko je lepo vreme in ima Andreja čas, se s prijatelji odpravi na morje.  | Foto: Ko je lepo vreme in ima Andreja čas, se s prijatelji odpravi na morje.

Kdo sploh išče t. i. varuške?

Agencija pomaga družinam, živečim v Angliji, najti najustreznejše au pairke glede na njihove želje, in sicer tako, da se pri vseh ujamejo profil družin in kandidatk ter čas in denar. Proces zajema vse od oglaševanja, razgovorov in priprav ožjega izbora, pregledov referenc in potrdil o nekaznovanosti kandidatk do pomoči pri organizaciji nastanitve in priprav pogodb. To vzame veliko časa, vendar je končna najdba in zadovoljstvo obeh strani najlepši povrnjeni občutek. Utrinek na dopolnilnem pouku slovenščine v Londonu, kjer Andreja poučuje otroke. | Foto: Utrinek na dopolnilnem pouku slovenščine v Londonu, kjer Andreja poučuje otroke.

Veliko družin si predvsem v Londonu želi pomoči au pairk, saj si želijo dodatno pomoč predvsem v varstvu in lažjem gospodinjenju. "Tempo življenja v Londonu je hiter in naporen, tako je pomoč au pair lahko zelo dragocena in olajša vsakodnevno življenje," pojasnjuje Andreja. Hkrati pa au pair prejme varno prenočišče v tujini in s tem priložnost spoznavati tujo okolje. Družine se na pot iskanja au pairk lahko odpravijo same, veliko pa jih stopi v stik z agencijo, ki jim pomaga.

Najtežje je bilo najti prve stranke

Andreja pove, da je bilo odpreti agencijo najlažje, najtežje pa je prvo obdobje delovanja, ko mora najti prve stranke, ki si želijo njene storitve in ji zaupajo izvesti svojo storitev na profesionalni ravni, vzdrževati stike, skrbeti za marketing, za to, da jo ljudje vidijo, vlagati … Ob tem dodaja, da je zelo pomembno vztrajati, biti pogumen in prilagodljiv.

Slovenske železnice banner | Foto:

Kaj pomeni delati kot au pair? Nekdo, ki dela kot au pair, predvsem skrbi za otroke, kar pomeni, da jih vozi v šolo, na obšolske dejavnosti, jim pomaga pri šolskih nalogah, se z njimi ukvarja, lahko pa skrbi tudi za manjša gospodinjska opravila. Ne gre za enačenje z vlogo varuške, saj au pair pri družini tudi živi in za to obdobje postane del družine oziroma družinski član.

Kontakti Andrejnine agencije za vse tiste, ki bi jih zanimalo življenje v Londonu: www.supremeaupairs.com, mail: info@supremeaupairs.com ali andreja.jank@gmail.com, Facebook: Supreme Au Pairs, Twitter: @supremeaupairs. | Foto: Kontakti Andrejnine agencije za vse tiste, ki bi jih zanimalo življenje v Londonu: www.supremeaupairs.com, mail: info@supremeaupairs.com ali andreja.jank@gmail.com, Facebook: Supreme Au Pairs, Twitter: @supremeaupairs.

"Mislim, da se izstop iz Evropske unije ne bo zgodil"

Trenutno vzdušje Andreja opisuje kot zelo napeto, saj se kampanje in ostra nasprotovanja kar vrstijo. "Še pred kratkim naj bi bila po raziskavah polovica Britancev za obstanek in druga polovica za izhod iz Evropske unije, po zadnjih informacijah pa se je lestvica občutno prevesila v smer izhoda," opisuje Andreja, ki po pogovorih z ljudmi opaža, da je vedno več tistih, ki so utrujeni od Evropske unije in so prepričani, da "bo Združeno kraljestvo delovalo uspešno brez narekovanja Evropske unije, predvsem pa bi radi kontrolo imigracije vzeli v svoje roke". Vendar pa dodaja, da je še vedno veliko tistih, ki so neodločeni.

"Kljub čedalje večjim napovedim za izstop iz Evropske unije pa mislim, da se to ne bo zgodilo. Če se motim, bomo videli naslednji teden," še pove.

Če se izstop zgodi, bo Andrejino delo zagotovo oteženo

Če se Britanci na referendumu odločijo, da ne želijo biti več del Evropske unije, Andreja zagotavlja, da bo njena agencija seveda še naprej običajno delovala. Se bo pa verjetno zapletlo pri iskanju kandidatk, saj se bodo pravila za delo spremenila. Vendar pa Andreja dodaja, da se bo morebitnim novim razmeram treba prilagoditi in razmišljati pozitivno. Njeni načrti za prihodnost so tako predvsem, da bi se agencija uspešno razvijala še naprej.

Čeprav so nekatere napovedi za priseljence v primeru izstopa slabe, mislim, da bomo mi, ki tu že živimo in delamo, še naprej delali tako, kot smo do zdaj. Ne verjamem, da bodo otežili življenje priseljencem, bodo pa seveda vzpostavili večjo kontrolo novim iskalcem dela v Veliki Britaniji.

Trenutno vzdušje je napeto, saj še ni jasno, kaj se bo zgodilo po referendumu, pravi Andreja.  | Foto: Trenutno vzdušje je napeto, saj še ni jasno, kaj se bo zgodilo po referendumu, pravi Andreja.

 

Avanturistični in raziskovalni duh, boj za preživetje, ekonomska stiska, študij, kariera, ljubezen … Različni so in so bili razlogi, zaradi katerih Slovenci že od nekdaj odhajajo v svet. Veliko jih je in vsak nosi drugačno zgodbo o življenju, delu in uspehu. Kako živijo, kaj počnejo, kako gledajo na Slovenijo, kakšne stike ohranjajo z domovino in ali se nameravajo vrniti, pišemo v nedeljski rubriki Novo upanje onkraj meje.

Poznate tudi vi koga, ki zanimivo življenje živi v tujini? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na katja.nakrst@tsmedia.si.
Ne spreglejte