Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
1. 6. 2010,
8.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 8.39

8 let

Kolo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ključ do ustrezne izbire kolesa je, da že pred nakupom vemo, v kakšne namene in kje ga bomo prednostno uporabljali ter kakšne so naše zmogljivosti.

Kolesarje bi lahko približno razdelili v pet kategorij, je za SiOL pojasnil Jaka Brojan, ki skrbi za prodajo v največjem specializiranem kolesarskem centru v Sloveniji. Mestni vozniki vozijo večinoma le po mestu, torej po asfaltni podlagi in ravnini, brez kakšnega klanca ali daljšihrazdalj. Naslednja stopnička so začetni rekreativci, ki že delno vozijo v klanec in se v prostem času odločajo za lažje ture, ponekod tudi z makadamsko podlago. Pri srednjih rekreativcih je delež vožnje po asfaltnih podlagah še nekoliko nižji, saj pogosteje vozijo po makadamu. Zahtevnejši rekreativci si že privoščijo daljše ture, to je več kot 50 km, in bolj strme klance, zato potrebujejo tudi boljšo opremo: razmerja prestav morajo biti primerna, bistvena pa je velikost okvirja. Najzahtevnejši rekreativci imajo podobne zahteve kot profesionalci, kolesa zanje pa so v najvišjem cenovnem razredu, to je med 1500 in 5000 evri.

Osnovno vprašanje: kje bomo kolesarili

Tej okvirni delitvi kolesarjev sledi tudi groba delitev koles po vrstah: mestno kolo, specialka, gorsko kolo, treking kolo … Poleg ključnih vprašanj, kje in kako se boste vozili, bo pri izbiri odločilna tudi višina sredstev, ki jih je kupec pripravljen odšteti, dodaja Brojan.

Tistim, ki se morda takoj ne prepoznajo v eni od teh kolesarskih kategorij in mislijo, da potrebujejokolo "malo za to, malo za ono," Brojan svetuje, da vendarle skrbno premislijo predvsem o tem, na kakšni podlagi ga bodo vozili največ časa.

Pri 500 evrih se začnejo cene za večino rekreativcev

Če pa niti premislek ne bi dal nedvomnega odgovora, je za take uporabnike verjetno najbolje, da si najprej kupijo kolo v cenovnem razredu med približno 500 in 800 evri, saj ti zadoščajo tako za začetne kot tudi za boljše rekreativce.

Vedeti pa je treba, opozarja Brojan, da boljše kolo pomeni tudi boljšo motivacijo pri vožnji: "Boljše kolo z boljšimi razmerji in boljšimi lastnostmi med drugim pomeni tudi lažje premagovanje klanca in tako boljšo motivacijo."

Za pot v službo je lahko dovolj tudi mestno kolo Za tistega, ki potrebuje kolo predvsem za pot v službo in občasno kakšno krajšo rekreativno pot, bo morda zadoščalo mestno kolo, za katerega je mogoče odšteti od 300 do 500 evrov. Tudi v tem primeru je dokončna izbira odvisna od razdalje in od konfiguracije terena, predvsem, ali so na poti klanci. Naš sogovornik svetuje kolo z notranjimi prestavami, saj zagotavlja drugačno delovanje in je veliko manj podvrženo okvaram.

Ne pozabite na opremo

Ne glede na izbrano kolo spadajo v obvezno opremo vsakega kolesarja čelada in lučke, zelo priporočene so tudi rokavice, ki še kako prav pridejo tudi takrat, ko se zgodi padec. Za dodatno motivacijo kolesarja je dober števec, priporoča Brojan, ker z njim se med drugim spremljamo tudi napredek. Za daljše vožnje je zelo dobrodošla podsedežna torbica, marsikateri nevšečnosti na poti se je mogoče izogniti z rezervno zračnico in tlačilko – še najbolj pomembno je, da kolesar poskrbi za dovolj tekočine na poti in tako prepreči dehidriranje.

Večino vzdrževanja naj opravi uporabnik Da bi kolo dobro služilo, ga je treba redno in skrbno vzdrževati. "Vsak bi moral skrbeti za dovolj polne gume, neverjetno je, da zelo veliko strank to spregleda," ugotavlja Brojan. Ustrezen tlak je pomemben tudi zaradi tekalne površine, višjih hitrosti in zmanjševanja verjetnosti poškodb na obroču, je pojasnil.

Uporabniki bi morali skrbeti tudi za čiščenje in mazanje. Veriga je zelo pomemben del, če ni ustrezno očiščena in podmazana, se "zapaca" tudi menjalnik. Za čiščenje priporoča gobo s čistilom, nato pa izpiranje z vodnim curkom. Vzdrževanje notranjih delov, kot je, denimo, menjalnik, pa naj kolesarji vendarle zaupajo strokovnjakom: "Če je za vzdrževanje treba vzeti v roke ključ, naj uporabniki to raje prepustijo strokovnjakom."

Znamke z razlogom Brojan je prepričan, da je zelo pomembno kupiti kolo v specializiranih trgovinah, pozorni pa moramo bitina priznano znamko. "Slabše znamke, predvsem azijske, pogosto odpovejo," meni Brojan. Po njegovih izkušnjah so okvirji sicer skoraj povsod že dobri, včasih celo neznani proizvajalci, denimo, vgradijo dober zadnji menjalnik, a preostala oprema ni več tako kakovostna. "Ni vse samo v menjalniku, pomembne so tudi vse druge komponente, ki pri neznanih znamkah največkrat niso dovolj kakovostne," je posvaril.

Cene stabilne, priljubljenost se krepi Ali so kakšna obdobja, ko je nakup morda ugodnejši? "Kolesa večinoma kar držijo svoje cene; nekateri trgovci jih čez zimoznižajo, če naredijo prevelike zaloge, a ni mogoče pričakovati takih razprodaj, kot jih vidimo pri prodajalcih avtomobilov."

Eden od razlog za stabilnost cen koles je, meni Brojan, tudi ta, da se kolesarstvo čedalje bolj uveljavlja: "Lahko rečemo, da je kolesarstvo najbolj zdrav šport in bo kot trend naraščal tako v Sloveniji kot tudi drugod po Evropi." K temu gotovo pripomorejo tudi spodbude, kot je vedno večje število kolesarskih stez. "Tudi prodajalci opažamo trend, da postaja kolesarstvo vedno bolj družinska dejavnost."

Ne spreglejte