Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2011,
9.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 10. 2011, 9.12

7 let, 12 mesecev

Gregor Virant – tista tehtnica, ki bo grobar ali pa rešitelj Janeza Janše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gašper Lubej Minister za javno upravo v Janševi vladi je največja neznanka v volilnem boju. Verjetno samo on in Janez Janša vesta, ali je Virantov nastop na volitvah vendarle usklajen.

To, kar je gotovo, je, da je politika Virantova strast. Aktivno je v njo vstopil s 30. leti, leta 2000, ko je bil v Bajukovi vladi državni sekretar na notranjem ministrstvu. Na čelu ministrstva je bil nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek.

Jambrekov človek Prav Jambrek, ki je Virantu leta 2008 prepustil vodenje Zbora za republiko, zdaj ocenjuje, da je Gregor Virant in ne Janez Janša tista osebnost, ki lahko Slovenijo popelje iz krize. Peter Jambrek pa ni kdorkoli, ampak eden od najvidnejših intelektualcev iz kroga Nove revije.

Kot otrok se je veselil volilne zmage, ki je ni bilo Virantova strast do politike se je pokazala leta 2008, ko je po zaprtju volišč s skoraj otroškim veseljem spremljal pritekanje rezultatov državnozborskih volitev, ki so v nekem trenutku kazali, da bi SDS vendarle lahko prehitela SD. A so bili končni rezultati drugačni, Virant pa vidno razočaran.

Drnovšek ga je obdržal v vladi S Socialnimi demokrati, takrat še z Združeno listo, je Virant že sodeloval, in sicer v zadnjem obdobju vladavine LDS, med letoma 2000 in 2004, ko je vlado sprva vodil Janez Drnovšek, nato pa Anton Rop. Ostal je namreč državni sekretar v času notranjega ministra iz vrst SD Rada Bohinca, odstopil pa je tik pred volitvami 2004 zaradi nastopa na volitvah na listi SDS.

Zmeren, učinkovit in nikoli član stranke Kot minister za javno upravo v Janševi vladi si je zgradil podobo zmernega in učinkovitega politika, ki zmore tudi kritično distanco do "naših". Kljub političnim ambicijam pa ni nikoli postal "naš", ni se želel vključiti v SDS. Drugače kot Dragutin Mate, ki je bil sicer tesni sodelavec Janeza Janše, a do vstopa v vlado ni bil član SDS, in Dimitrij Rupel, ki je bil še leta 2004 član LDS.

Retorično spreten in blizu povprečnemu volivcu ... Bil je najbolj priljubljen minister v Janševi vladi, ki sta ga odlikovali tudi retorična spretnost ter jasen in volivcem razumljiv jezik. To bo tudi eno od njegovih glavnih orožij na volitvah 4. decembra.

... a tudi nedosleden, ker bi bil rad všeč vsem A Virant je z nekaterimi potezami v zadnjem času pokazal tudi, da je nedosleden in da poskuša ugajati vsem stranem. Dejstvo je, da je večkrat javno zanikal, da namerava na volitvah nastopiti s svojo listo ali stranko. Dejstvo je tudi, da je sprva govoril, da stranke ne bo ustanavljal, ker da je za to premalo časa, in da bo izbral težjo pot, zbiranje osem tisoč podpisov. Pozneje pa je že dopustil možnost ustanovitve stranke zaradi "tehničnih razlogov".

Kaj pa izbrisani in pravice istospolnih? Pri Virantu, ki je bil običajno neposreden pri odgovorih na novinarska vprašanja, smo v zadnjih dneh opazili tudi izogibanje odgovorom. Tako se v Odmevih TV Slovenija ni jasno opredelil na vprašanje o svojem stališču do družinskega zakonika, pravic istospolnih in izbrisanih.

Dejal je namreč: "Smo absolutno za spoštovanje do drugačnih in drugače mislečih. Pri nekaterih zgodbah, kot je zgodba o izbrisanih, pa je stvar drugačna. Ne želimo pa iz tega delati neke poze. Mi spoštujemo drugače misleče, nam je to zelo pomembna vrednota, ne bomo pa iz tega delali nekega pozerstva, kar je včasih v politiki prisotno."

V luni tehtnica, v ascendentu kozorog Tehtanje torej, ki bi lahko bilo v časih, ko so potrebne hitre odločitve, težava. Morali se bomo torej zanesti na astrologijo. Virant je namreč dejal, da je v luni tehtnica, v ascendentu pa kozorog, kar naj bi pomenilo, da deluje odločno, ko pade odločitev.

Janša brez Viranta ne bo mogel sestaviti vlade A pri sestavljanju vlade po volitvah horoskop ne bo igral nobene vloge. Lahko pa se zgodi, da bo Virant ključen, če bo želel Janez Janša dobiti mandatarsko večino. Dozdajšnje javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da je zasedel del ključnega prostora na sredini in Janši preprečil širjenje volilne baze v ta del političnega prostora. Če bo Janša relativni zmagovalec, brez Viranta ne bo mogel sestaviti vlade.

Kavbojski Janković in radikalni Janša Hkrati pa je Virant del glasov gotovo odškrnil tudi Zoranu Jankoviću. Glasov volivcev, za katere je ljubljanski župan preveč "kavbojski", Janša pa preveč radikalen.

Bo Janša mehčal retoriko? Dogajanje v naslednjih tednih bo morda pokazalo, ali je bil med Janšo in Virantom sklenjen "tajni pakt" ali pa je šlo pri ostri retoriki SDS ob vstopu Viranta v volilno tekmo za iskren bes nad "zahrbtnim izdajalcem".

Nova desnica? Morebitno mehčanje SDS-ove retorike do Viranta bi lahko potrdilo, da je "v igri" prva teza, Virantovo morebitno povolilno sodelovanje z levosredinskimi strankami pa, da se v Sloveniji oblikuje liberalno usmerjena desnosredinska opcija.

Ne spreglejte