Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2012,
7.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 6. 1. 2012, 7.27

8 let

Cirkuške mojstrovine bratov Shatirov tudi v Sibiriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Cirkus bratov Shatirov je konec lanskega leta gostoval v sibirskem Omsku, kjer se je med svojim popotovanjem po ruskih prostranstvih ustavil tudi Matjaž Rušt, fotoreporter portala Planet Siol.net.

Družina Shatirov je ena od premnogih cirkuških družin z območja Rusije. Ustanovila ga je njuna mati, zdaj že pokojna, Tamara Y. Shatirova, svetovno znana artistka, telovadka, dreserka živali in direktorica moskovskega cirkusa Raduga.

Lahkotnost tveganega Čeprav so na prvi pogled v cirkusu vse točke izvedene z neskončno lahkotnostjo, pa je resnica povsem drugačna. O tveganosti cirkuškega početja zgovorno priča tudi ena od izjav Tamare Y. Shatirove: "Nastopala sem v različnih cirkuških arenah. Včasih, ko so bili cirkuški pripomočki ohlapno pripeti pod strop, sem molila, da se ne bi vse skupaj zrušilo name." Leta 1970 se je odločila za drugačno pot in tako eno nevarno dejavnost zamenjala za drugo. Prestopila je med dreserje živali in postala prva dreserka grivastih pavijanov na svetu. Poleg vodenja cirkusa Raduga je bila Shatirova vedno na preži za novimi talenti, ki jih je vključevala v najrazličnejše cirkuške točke, za katere je scenarij prispevala sama.

Njena naslednika, brata Shatirov, sta leta 2010 postala polnopravna člana prestižne Moskovske akademije cirkuških umetnosti. V cirkuški družini Shatirov danes ustvarja 44 cirkuških umetnikov, kar nekaj med njimi jih prihaja iz cirkuških družin. V preteklosti so gostovali predvsem v ruskih mestih, ustavili pa so se tudi na Japonskem, v baltskih državah in sosednji Italiji, medtem ko jih pot v Slovenijo do zdaj še ni zanesla.

Športno ozadje in dolga leta vaj Cirkuški akrobati so adrenalinski zanesenjaki v odlični kondicijski pripravljenosti, večina jih prihaja iz športnih fakultet. Zahtevnejše akrobatske točke zahtevajo tudi po več let trdega dela. Na vajah, kjer pilijo zadnje najmanjše podrobnosti, je vedno prisotnih več cirkuških umetnikov kot na predstavah, saj dokler vseh gibov ne osvojijo do popolnosti, točke pred občinstvom ne izvajajo. Med vajo so akrobati pripeti z varnostnimi pasovi, med predstavo pa te odstranijo in edina stvar, ki artistom preprečuje padec na trda smrtonosna tla, je varovalna mreža ...

Fotografiranje z eksotičnimi živalmi Kljub veliki popularnosti in ugledu cirkusa v Rusiji, se morajo cirkuški umetniki tako kot vsi drugi sami znajti v boju za preživetje. Tako na primer zaposleni v cirkusi bratov Shatirov med premorom, ki ločuje oba dela dve uri trajajoče predstave, ponujajo fotografiranje z eksotičnimi živalmi.

Ruski cirkus se ponaša z enakim statusom kot gledališče, opera in balet Cirkus ima v Rusiji dolgo in bogato tradicijo, po Leninovi zapovedi je bil namreč deležen statusa, kakršnega so uživali gledališče, opera in balet. Priljubljen je tudi danes, v vsakem večjem ruskem mestu lahko najdete svojega. Niti Sibirija in njen Omsk nista izjemi. Cirkus v Omsku, kjer je nastala pričujoča reportaža, je bil ustanovljen leta 1898 in sprejme 800 ljudi. Cene vstopnic se gibljejo od 300 rubljev (7 evrov) do 700 rubljev (17 evrov).

Ne spreglejte