Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2012,
6.54

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 31. 7. 2012, 6.54

7 let, 4 mesece

Z delom začenja tudi delovna skupina za fiskalno pravilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko sta se že v petek sestali delovni skupini za upravljanje državnega premoženja in za reševanje slabih terjatev, se bo prvič sestala še delovna skupina za fiskalno pravilo.

Ta bo preučila možnost zapisa fiskalnega pravila v okviru izvedbenega zakona, ki bi ga lahko z ustrezno večino na podlagi spremembe ustave sprejel DZ.

Skušali bodo doreči rešitev, ki bi pravilo naredila bolj razumljivo in sprejemljivo Skupina bo na podlagi dogovora poslanskih skupin v avgustu skušala doreči rešitev, ki bi fiskalno pravilo naredila bolj razumljivo in sprejemljivo, tudi na podlagi dodatnih izračunov in simulacij. V usklajevalni skupini so predstavniki vseh parlamentarnih strank ter strokovni sodelavci ministrstva za finance, državni sekretar in minister za finance.

Na ministrstvu za finance so že po uvodnih srečanjih delovnih skupin za upravljanje državnega premoženja in za reševanje slabih terjatev v prejšnjem tednu zatrdili, da javnosti o posameznih srečanjih delovnih skupin in zaključkih ne nameravajo obveščati, saj gre za redne delovne sestanke, ter da bodo javnost z vsebinskimi pojasnili seznanili po zaključenem usklajevanju.

Strukturni primanjkljaj na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka BDP Fiskalno pravilo je bistvo fiskalnega pakta, ki se je rodil po odločitvi EU in območja evra o oblikovanju fiskalne unije kot odgovoru na gospodarsko krizo. Določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku. To pomeni, da strukturni primanjkljaj - primanjkljaj, ki ne upošteva gospodarskega cikla, torej konjunkture in recesije - na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Zlato pravilo trenutno brez potrebne podpore Slovenija se je odločila, da bo fiskalno pravilo zapisala v ustavo, čeprav ji evropska medvladna pogodba o fiskalnem paktu omogoča, da ga prenese ali v ustavo ali v podobno zavezujočo in stalno zakonodajo. Potem ko se je pokazalo, da zapis fiskalnega pravila v ustavo ne bi dobil zadostne podpore v državnem zboru - zanj bi namreč moralo glasovati dve tretjini poslancev -, je 19. julija na srečanju vodij parlamentarnih strank padla odločitev, da DZ o vnosu fiskalnega pravila v slovensko zakonodajo razpravlja septembra, do takrat pa se bodo skušale parlamentarne stranke o načinu vnosa pravila uskladiti.

Ne spreglejte