Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2011,
15.10

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 6. 1. 2011, 15.10

7 let, 6 mesecev

Vlada za ukrepe za sanacijo gradbeništva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je obravnavala ukrepe za sanacijo gradbeništva v Sloveniji. Odločila se je za osem sklopov ukrepov, ki med drugim zajemajo zagon infrastrukturnih projektov in energetsko sanacijo stavb.

Med ukrepe spada še preprečevanje plačilne nediscipline in dela na črno. Glede posega na stanovanjski trg si je vzela še 15 dni časa za premislek.

Precej ukrepov posredno že uvedenih oz. v uvajanju Precej ukrepov, ki jih je od poletja proučevala delovna skupina, oblikovana za pripravo ukrepov za sanacijo gradbeništva, je posredno že uvedenih oz. so v uvajanju in bodo v pomoč vsem podjetjem, je ugotovila vlada.

Ukrepi so razdeljeni v osem sklopov Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić, so ukrepi, ki bodo namenjeni predvsem gradbenim podjetjem, razdeljeni v osem sklopov.

Predvidene investicije v železniško in cestno omrežje Največ naj bi k oživitvi gradbeništva pripomogel zagon infrastrukturnih projektov, kjer se po besedah Radićeve težave niso pojavljale zaradi pomanjkanja denarja, ampak zaradi nepripravljene prostorske dokumentacije. Tako že letos pričakujejo državne prostorske načrte za energetske projekte in tudi že začetek gradnje nekaterih objektov. Predvidene so tudi investicije v modernizacijo železniškega in cestnega omrežja ter letališke in pristaniške infrastrukture.

Energetska sanacija stavb se nadaljuje Načrtovana je tudi pospešitev investicij v energetsko sanacijo stavb. Že lani so za energetsko sanacijo bolnišnic namenili 52 milijonov evrov, letos pa je v načrtu zagon tovrstne sanacije domov za ostarele (namenjenih bo 20 milijonov evrov) ter tudi srednjih in visokih šol. Po ministričinih besedah bodo ti ukrepi zanimivi predvsem za manjša gradbena podjetja.

30- oz. 60-dnevni obvezni rok plačila Za sanacijo likvidnostne krize v gradbeništvu je predviden sprejem zakona o preprečevanju plačilne nediscipline, ki ga pripravlja ministrstvo za finance in naj bi bil v vladni obravnavi do konca meseca. Zakon bo po besedah Radićeve med drugim uvedel 30- oz. 60-dnevni obvezni rok plačila in obvezni pobot obveznosti. Doslej uvedeni ukrepi (skrajšanje plačila davka na dodano vrednost na 21 dni, možnost večstranskega pobota, garancije za najete likvidnostne kredite) očitno niso bili dovolj, ocenjuje ministrica, ki zato upa, da bo ta zakon "pika na i".

SCT se naj ne bi potegoval za gradnjo v Sočiju Ministrstvo za gospodarstvo pripravlja akcijski načrt za internacionalizacijo podjetij. Radićeva je pri tem omenila potegovanje konzorcija manjših podjetij za sodelovanje pri gradnji olimpijske vasi v ruskem Sočiju. Za katera podjetja gre, ni navedla, dejala pa je, da med njimi ni SCT. Ker je bilo gradbeništvo v Sloveniji na vrhuncu konjunkture predimenzionirano, ga v takšnem obsegu ne moremo več pričakovati, pravi ministrica, zato morajo podjetja posle iskati tudi v tujini.

Povečan nadzor nad delom na črno in sivo ekonomijo Predvidena je sprememba zakona o graditvi objektov, po kateri bo prepovedana gradnja objektov, večjih od 250 kvadratnih metrov, v lastni režiji. Predviden je tudi povečan nadzor nad delom na črno in sivo ekonomijo ter nad ustanavljanjem slamnatih podjetij. S spremembami delovne zakonodaje naj bi tudi preprečili zlorabe prezaposlovanja delavcev na slamnata podjetja.

Vlada bo o odkupu neprodanih stanovanj še premislila Glede oblikovanja posebnega stanovanjskega sklada, ki bi z odkupovanjem neprodanih stanovanj na trgu pomagal zagnati stanovanjski trg, je vlada sklenila, naj ministrstvo za okolje in prostor v 15 dneh še enkrat prouči, ali bi bil takšen ukrep smiseln in ali bi prispeval k zagonu na nepremičninskem trgu.

O podrobnostih morebitnega posega na nepremičninski trg ministrica ni želela govoriti, saj da so stvari še odprte. Povedala je, da so bolj naklonjeni predlogu, da bi s skupaj z državnim skladom na nepremičninski trg vstopili zasebni vlagatelji, da bi šlo za javno-zasebno partnerstvo.

Radićeva: Trg nepremičnin ne deluje optimalno Cilj ukrepa bi bil, da se poveča povpraševanje. "Zakaj poseg? Ker ne pride do znižanja cen na trgu. To pomeni, da trg ne deluje optimalno. Ko cena ne uravnava ponudbe in povpraševanja, je smiselno, da vstopi država," pravi Radićeva in dodaja, da bi bil ukrep "poskus, da se na trg vplete kupec, ki bi prispeval k temu, da se ponudba in povpraševanje uskladita".

Za dodaten premislek so se odločili med drugim tudi zato, ker da se pojavljajo indici, da se povpraševanje povečuje. "Če se je trg začel prebujati, ni smiselno, da kdorkoli intervenira na trg," je dejala. O tem, koliko sredstev bodo zahtevali ukrepi za sanacijo gradbeništva, ministrica ni želela govoriti, ker še ni sprejete odločitve glede odkupovanja stanovanj.

Ne spreglejte