Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
12.46

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2013, 12.46

7 let, 7 mesecev

Vlada dopolnila sestavo neizvršnih direktorjev slabe banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je zamenjala enega od pred 14 dnevi imenovanega neizvršnih direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank. Namesto Monike Pintar Mesarič bo na ta stolček sedel Carl-John Lindgren.

S tem je nabor neizvršnih direktorjev t. i. slabe banke izpopolnjen in usklajen z IMF, EBRD in ECB.

V skladu z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je začel veljati tik pred koncem lanskega leta, bo Družbo za upravljanje terjatev bank vodil sedemčlanski upravni odbor, od katerih štiri neizvršne direktorje imenuje vlada, preostale tri izvršne direktorje pa se bo poiskalo na javnem razpisu.

Vseh sedem bo imenovanih za obdobje do konca leta 2017, ko bo Družba za upravljanje terjatev bank prenehala obstajati. Kljub temu pa obstaja možnost, da bo družba ukinjena že pred tem rokom, če bo vlada državnemu zboru predlagala njeno ukinitev, če bi prodala že več kot 75 odstotkov prevzetih obveznosti, pojasnjujejo na finančnem ministrstvu.

Za neizvršne direktorje je vlada 6. februarja že imenovala švedska strokovnjaka Arneja Berggrena in Larsa Nyberga ter državnega sekretarja na ministrstvu za finance Andreja Širclja. Zdaj se jim bo pridružil še Lindgren, magister ekonomskih znanosti, ki deluje na področju svetovanja mednarodnim finančnim institucijam, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal direktor vladnega urada za komuniciranje Anže Logar.

Lindgren je sodeloval v misijah IMF na Poljskem in v Indoneziji, bil je član delovne skupine v centralni banki Brazilije, svetovalec guvernerja indonezijske centralne banke ter član skupine Svetovne banke, ki se je ukvarjala z dokapitalizacijo in prestrukturiranjem bančnega sistema v Ukrajini.

Zdaj morajo neizvršni direktorji slabe banke objaviti javni razpis za izvršne direktorje, ki se mora v skladu z zakonom končati do konca junija. Na vprašanje, ali bodo tudi izvršni direktorji večinoma tujci, pa je Logar odgovoril, da bo to odvisno od prispelih prijav.

Ne spreglejte