Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
22. 7. 2013,
15.40

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 15.40

7 let, 7 mesecev

V obrtni zbornici optimistični: Jeseni ne bo veliko izstopov

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Prepričani smo, da se večina članov zaveda koristi, ki jih ima članstvo v zbornici, zato velikega osipa ne pričakujemo. Tako pred jesensko ukinitvijo obveznega članstva pravijo v obrtni zbornici.

V obrtni zbornici imajo trenutno prek 51 tisoč članov, oktobra, ko se zdajšnje obvezno članstvo ukinja, pa ne pričakujejo, da jih bo znatno manj. V prihodnje večja tržna naravnanost V OZS-ju vseeno pravijo, da se bodo morali po ukinitvi obveznega članstva obnašati bolj tržno. Članom nameravajo v kratkem ponuditi kartico ugodnosti, s katero naj bi prihranili pri nakupu materiala in najemu storitev. Še naprej bodo izvajali aktivno zastopanje, informiranje in svetovanje, zlasti izobraževanja in delavnice. Vse našteto bo za člane tudi v prihodnje brezplačno, za nečlane bodo storitve plačljive. Z ukinitvijo obveznega članstva bodo okrnjene predvsem dejavnosti poklicnega in strokovnega izobraževanja, ki jih zdaj v celoti financirajo s članarino. V kakšnem obsegu jih bodo izvajali od jeseni naprej, bo odvisno od denarja, ki ga bo država zagotovila iz proračuna, pravijo. Zaradi učinkovitosti se bodo sekcije združevale V zbornici pričakujejo, da se bo s prostovoljnim članstvom zmanjšalo tudi število sekcij, ki delujejo znotraj OZS-ja. Zdaj jih je 31. "Sekcije z manjšim številom članov se bodo morale združevati po sorodnosti, da jih bomo lahko tudi v prihodnje zastopali čim bolje in jim zagotavljali kakovostne storitve, specifične za posamezne panoge," pojasnjujejo v zbornici.

V zbornici so bili ob marčevskem sprejemu novele obrtnega zakona, s katerim je bilo s šestmesečnim odlogom ukinjeno obvezno članstvo, razočarani. Zatrjevali so, da odločitev ogroža obrtnike.

GZS s 65 tisoč na devet tisoč članov Ukinitev obveznega članstva je pred leti doletela tudi naše največje interesno gospodarsko združenje, Gospodarsko zbornico Slovenije. Pred ukinitvijo obveznega članstva je bilo v GZS-ju 65 tisoč članov, po uveljavitvi prostovoljnega pa je veliko članov izstopilo. Danes ima zbornica devet tisoč članov.

Po uveljavitvi prostovoljnega članstva v GZS-ju sicer niso ukinili dejavnosti, se je pa njihov obseg zaradi manj zaposlenih zmanjšal, določene storitve pa so postale plačljive.

Iz članarine 40 odstotkov sredstev, preostala z dejavnostmi Članarina gospodarski zbornici danes zagotavlja 40 odstotkov prihodkov, preostanek sredstev pa dobijo z javnimi pooblastili, prodajo in storitvami ter projekti, pojasnjujejo v GZS-ju.

Ne spreglejte