Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
23. 10. 2024,
13.39

Osveženo pred

1 dan, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Natisni članek

Fortenova grupa najemnina oblačila trgovina Mercator Modiana

Sreda, 23. 10. 2024, 13.39

1 dan, 14 ur

Trgovine Modiana v Mercatorjevih centrih od srede zaprte

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Trgovina Modiana | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Trgovine z oblačili Modiana, ki najemajo prostore v Mercatorjevih trgovskih centrih, so od danes zjutraj zaprte. Ker lastnik Modiane, to je od leta 2016 podjetje Montecristo SL, Mercatorju že dalj časa ne plačuje najemnin in stroškov za poslovalnice, se je uprava Mercatorja odločila, da najemne pogodbe prekine in trgovine zapre. Zaposleni Modiane so tako danes zjutraj ostali pred zaprtimi vrati poslovalnic, posledično tudi kupci.

Gre za devet Modianinih trgovin v Mercatorjevih centrih v Kamniku, Domžalah, Krškem, Trebnjem, Slovenski Bistrici, Ptuju, Slovenskih Konjicah, Rogaški Slatini in Mariboru.

V Sloveniji po navedbah Mercatorja ostaja odprta Modianina poslovalnica v Maximarketu, saj bi z njenim zaprtjem kupcem onemogočili dostop do blagovnice. Prav tako ostaja odprtih preostalih deset trgovin Modiane v drugih slovenskih krajih, kjer niso najemniki poslovalnic v lasti Marcatorja. Nekdanji Hipermarket Šiška je na primer pred leti prešel v last Supernove, zato Modiana v tem nakupovalnem centru ostaja odprta. Modiana ima sicer v Sloveniji 22 poslovalnic, danes jih je torej odprtih le še 13.

Zaprta poslovalnica Modiane v Mercatorjevem centru Domžale. | Foto: Siol.net Zaprta poslovalnica Modiane v Mercatorjevem centru Domžale. Foto: Siol.net V Modiani so svoje kupce o zaprtju trgovin obvestili tudi na Facebooku:

Ker ima Mercator v lasti tudi več trgovskih centrov na Hrvaškem in v Srbiji so enak postopek izvedli tudi tam. Na Hrvaškem je tako od danes zaprtih 16 poslovalnic Modiane, v Srbiji pa tri.

Mercatorju dolgujejo več kot 3,5 milijona evrov

Iz Mercatorja, ki je v lasti hrvaške skupine Fortenova, so nam sporočili, da so bili primorani sprejeti takšno odločitev, saj je dolg za zaprte poslovalnice na ravni Fortenove presegel 3,5 milijona evrov. Najemna pogodba je potekla 3. oktobra letos, zaradi nespoštovanja pogodbenih obveznosti pa je Mercator odstopil od pogodbe.

Zaprta poslovalnica Modiane v Mercatorjevem trgovskem centru v Domžalah | Foto: Siol.net Foto: Siol.net

Odvetnik podjetja Montecristo Marko Zaman je za Siol.net povedal, da so oktobra lani z Mercatorjem podpisali novo najemno pogodbo za Modianine trgovine, ki je bila sklenjena za nižjo ceno. Pričakovali so, da se bo nova najemna pogodba spoštovala, a je Mercator nadaljeval z obračunavanjem najemnine po prejšnji, višji ceni. Ker se s tem v Modiani niso strinjali, računov niso poravnali. 

Zaman dodaja, da sta obe sprti strani daleč na svojem bregu in da nasprotna stran ni pripravljena na pogovore.

Podjetje Modiana je bilo do leta 2016 v lasti Mercatorja, s prodajo novemu strateškemu lastniku, podjetju Montecristo SL v lasti Piofrancesca Borghettija, pa je bilo dogovorjeno, da poslovalnice ostanejo v Mercatorjevih trgovskih centrih. Borghetti je nekdanji izvršni direktor italijanske verige parfumerij Limoni.

Kdo je Piofrancesco Borghetti?

Direktor in odgovorna oseba podjeta Montecristo SL je Italijan Piofrancesco Borghetti. Po pisanju hrvaškega spletnega novičarskega portala Telegram.hr je Borghettijeva poslovna pot zaznamovana s številnimi škandali. Ugled, ki si ga je kozmetični mogotec nekoč ustvaril z vodenjem mednarodne verige parfumerij Limoni, si je kasneje umazal s finančnimi goljufijami, davčnimi prevarami in zlorabo položaja. Ena izmed večjih afer se nanaša na poneverbo milijonov evrov iz Limonija, ki naj bi jih porabil za osebne namene, vključno z nakupi luksuznih nepremičnin.

Veliko pozornost je pritegnilo njegovo luksuzno stanovanje v New Yorku, ki naj bi ga Borghetti je po pisanju Telegrama kupil z nelegalno pridobljenimi sredstvi. Stanovanje je bilo večkrat naprodaj, zaradi finančnih težav mu ga ni uspel niti prodati niti dati v najem, kar je privedlo do pravnih sporov in poskusov prisilne prodaje.

Borghetti je bil po pisanju medijev tudi ključna oseba v davčni prevari, ki je italijanske oblasti pustila odprtih ust. Prevara se je nanašala na nezakonite posle s fiktivnimi podjetji v Italiji, Švici, Združenih arabskih emiratih in drugod. Skupaj s poslovnimi partnerji so utajili za 27 milijonov evrov davkov. Preiskave so pokazale, da je Borghetti s pomočjo mreže fiktivnih podjetij izvajal finančne prevare s sredstvi podjetja Limoni, ki se danes imenuje Douglas.

Borghettijeve finančne aktivnosti so povzročile milijonske izgube Limoniju, kar je v velike težave pahnilo nekoč ugledno kozmetično podjetje s sedežem v Milanu. Nova uprava Limonija je bila zato kasneje prisiljena sprejeti drastične ukrepe prestrukturiranja.

Veriga 48 trgovin Modiana, ki ponuja širok izbor domačih in mednarodnih modnih znamk, v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji zaposluje okoli 280 ljudi, samo v Sloveniji 180. 

Ne spreglejte