Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
22. 11. 2013,
11.47

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 22. 11. 2013, 11.47

7 let, 4 mesece

Teš 6 bo rentabilen le, če bo odpuščal zaposlene

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Magnetogrami sej Pahorjeve vlade razkrivajo politične igrice za uspeh projekta Teš 6. Javnosti ni zavajalo le vodstvo termoelektrarne, ampak tudi politiki.

Mladina je objavila magnetograme sej Pahorjeve vlade, kjer so razpravljali o smiselnosti gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. "Dejstvo je, da je premog edino fosilno gorivo, ki ga mi imamo. Imamo ga na zalogi za 40 let in postavlja se vprašanje, zakaj ga ne bi izrabili," je na eni izmed sej vlade dejal tedanji premier Borut Pahor.

Po pisanju Mladine že šesti novelirani investicijski program gradnje Teš 6 jasno razkriva, da bodo za okoli 130 milijonov evrov dražjo investicijo potrebna nova posojila. V Holdingu Slovenske elektrarne so celo potrdili, da bo šaleški premog dražji, kot so v Premogovniku Velenje obljubljali do zdaj. Brez temeljitih ukrepov bosta tako Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje v prihodnje poslovala z izgubo. Med te ukrepe pa spada tudi odpuščanje delavcev. Revizijska hiša PricewaterhouseCoopers je v zadnji analizi razkrila, da je v Dravskih elektrarnah kar dve tretjini presežnih delavcev. Nemška svetovalna družba pa ugotavlja, da bo Premogovnik Velenje obljubljeno ceno premoga lahko dosegel le z odpuščanjem dela 2600 zaposlenih v skupini.

Da je šlo pri Teš 6 za izrazito politični projekt, kažejo magnetogrami sej vlade. Tedanji direktor Uroš Rotnik je drago pogodbo z Alstomom podpisal tik pred parlamentarnimi volitvami, v času, ko je že nastopila kriza in so cene elektrike začele padati. Pahorjeva vlada bi takrat še lahko zagrozila z odpovedjo predrage pogodbe, a minister Matej Lahovnik tega ni storil. "Moje stališče je vedno bilo, da ministrstvo za gospodarstvo podpira ta projekt, da je bila odločitev sprejeta na ravni HSE, da za odločitvijo stojijo, da vsi ekonomski pokazatelji kažejo, da je rentabilna, in da je v tej fazi popolnoma neekonomsko ta projekt ustaviti," je ponavljal Lahovnik. Z njim se je ves čas strinjal tudi Pahor, ki je kritike Teš 6 imenoval za tiste, ki se "brezglavo zaletavajo v investicijo". Zaradi nenehnih prerekanj Lahovnika z Gregorjem Golobičem se je začela tudi vladna kriza, ki je pozneje vodila k razpadu Pahorjeve vlade.

Radićeva prepričana, da bo projekt prinašal izgubo Lahovnika je na ministrskem mestu pozneje zamenjala bolj kritična Darja Radić, ki je na eni izmed sej dejala, da ni nobenih teoretičnih možnosti, da bi se račun s premogom izšel in da v Premogovniku zavajajo. Posledično to pomeni, da bo projekt prinašal izgubo. "Investicijski program je narejen tako, da so noter vnesli vhodne elemente tako, da se je račun izšel. V življenju sem videla že mnogo investicijskih programov. Tako kot so ga naredili, narediš, če hočeš koga zavajati." Po njenem prepričanju je to pomenilo, da bo moral HSE zaradi visokih stroškov prodati Dravske elektrarne ali pa bo morala plačati dodatnih 440 milijonov evrov iz proračuna.

Poskus preslepitve javnosti po pisanju Mladine ni uspel. Javnosti niso zagovarjali le odgovorni v Teš 6, ampak tudi politiki. Načrtno so prikrivali dejstva, ker jih je bilo strah kritike. Vse to pa je omogočalo skoraj neskončno podražitev projekta in korupcijske afere, še sklene Mladina.

Ne spreglejte