Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
3. 7. 2015,
7.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 3. 7. 2015, 7.49

6 let, 7 mesecev

Steklarna Hrastnik bo del proizvodnje preselila v Indijo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Steklarna Hrastnik v lasti enega najbogatejših Slovencev Igorja Laha bo del proizvodnje preselila v Indijo. Za ta korak so se odločili, ker je Slovenija za množično proizvodnjo predraga.

V Indijo, ki je sama velik trg in dobro izhodišče za azijske trge, Steklarna Hrastnik namerava preseliti proizvodnjo namiznega stekla, v Dnevniku pišeta novinarja Tomaž Modic in Suzana Kos.

Poleg tega je indijska zakonodaja zelo naklonjena tujim vlagateljem, je za Dnevnik dejal njen direktor Andrej Božič.

Iz Steklarne Hrastnik so nam odgovorili, da se res pogovarjajo s podjetjem iz Indije, a datuma selitve še ne morejo napovedovati. Skupna vlaganja (joint venture) nameravajo izvesti z obstoječim indijskim podjetjem, kamor bi Hrastničani prispevali predvsem svoje znanje.

Tja nameravajo preseliti tudi najbolj enostavno linijo namiznega stekla, kot so na primer kozarci za gostinstvo. "Plin je bistveno cenejši, kremenčev pesek pa praktično zastonj," so nam pojasnili v steklarni.

Strah pred odpuščanji v Hrastniku odveč Na račun selitve dela proizvodnje v Indijo pa v Hrastniku ne bodo zmanjševali števila zaposlenih. "Glede na dejstvo, da smo v zadnjih petih letih v posodobitev proizvodnje investirali 27 milijonov evrov, pripravljamo pa se na zagon novega stroja za izdelovanje parfumskih steklenic, je strah pred odpuščanji povsem odveč," zatrjujejo v steklarni.

Hrastniška steklarna se povezuje tudi s podjetjem na Poljskem, ki je eno izmed najboljših v dekorju steklenic. Po Božičevih besedah bodo vanj verjetno vstopili tudi kapitalsko, saj pričakujejo veliko sinergijskih učinkov.

Steklarna Hrastnik je lani kljub manjšemu padcu prihodkov ustvarila rekordne poslovne rezultate, z dobički pa vedno bolj napaja podovskega tajkuna. Lah, ki mu zaradi domnevno spornih ravnanj v propadlem podjetju Liko Vrhnika grozi zaporna kazen, si je v zadnjih letih v davčnih oazah nakopičil veliko premoženja, še piše Dnevnik.

Ne spreglejte