Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 12. 2011,
16.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

primanjkljaj

Petek, 30. 12. 2011, 16.17

7 let, 2 meseca

Španski javnofinančni primanjkljaj občutno višji od načrtovanega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Javnofinančni primanjkljaj Španije bo letos predvidoma dosegel osem odstotkov vrednosti državnega bruto domačega proizvoda (BDP).

To je po seji vlade dejala namestnica španskega premiera Soraya Saenz de Santamaria. S tem bo Španija letošnji cilj zgrešila za kar dve odstotni točki.

Se Španiji obeta 40 milijard evrov vredno varčevanje? Španska vlada je le dober teden dni po tem, ko je Mariano Rajoy prisegel kot novi španski premier, razpravljala o nujnih varčevalnih ukrepih. Rajoy je namreč obljubil, da bo dosegel cilj znižanja proračunskega primanjkljaja na 4,4 odstotka BDP v letu 2012.

Prejšnja španska vlada si je za letošnje leto zadala cilj znižati javnofinančni primanjkljaj na šest odstotkov BDP. Rajoy je za prihodnje leto računal na okoli 16,5 milijarde evrov prihrankov, v primeru, da cilj glede javnofinančnega primanjkljaja ne bi bil dosežen, pa še dodatnih 10 milijard evrov vredne varčevalne ukrepe za vsako odstotno točko nad ciljem. To pomeni, da se Španiji obeta 40 milijard evrov vredno varčevanje.

"To je komaj začetek začetka" Vlada je tako odobrila prvi paket varčevalnih ukrepov v višini 8,9 milijarde evrov. "To je komaj začetek začetka," je opozorila namestnica premiera. V letu 2012 bodo namreč zagotovo sledili dodatni varčevalni ukrepi.

Podaljšali so zamrznitev plač javnih uslužbencev Med drugim je Rajoyeva vlada za eno leto podaljšala zamrznitve plač javnih uslužbencev, ki so morali lani pred zamrznitvijo pristati še na petodstotno zmanjšanje. Poteza je bila pričakovana, vlada pa jo je že napovedala tudi sindikatom.

Prav tako je vlada zamrznila zaposlovanje v javnem sektorju na vseh področjih, razen v osnovnih storitvah, kot so zdravstvo, šolstvo in policija. Sindikati pričakovano niso navdušeni in opozarjajo, da gre za nov napad na delovne pogoje zaposlenih v javnem sektorju.

Kmalu bodo predstavili reformo trga dela Edina dobra novica za skoraj pet milijonov brezposelnih Špancev je ta, da je vlada podaljšala program, v okviru katerega mesečno ljudem, ki se jim je iztekla doba upravičenja do nadomestila za primer brezposelnosti, namenja 400 evrov.

Sicer naj bi dokončen proračunski načrt z vsemi varčevalnimi ukrepi španska vlada razkrila marca, ko bo dokončno znana tudi višina letošnjega proračunskega primanjkljaja. 7. januarja pa bodo predvidoma predstavili reformo trga dela. Vlada je sindikatom in delodajalcem naložila, da do tega datuma sprejmejo sporazum o tej temi, sicer bo uveljavila svoje ukrepe.

Španija ima najvišjo stopnjo brezposelnosti v območju z evrom, ki dosega 21,5 odstotka.

Ne spreglejte