Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
24. 1. 2018,
4.02

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

11

Natisni članek

zaposlitev produktivnost delovnik delovna ura delo infografika

Sreda, 24. 1. 2018, 4.02

6 let, 2 meseca

Delavnost in produktivnost v Sloveniji

Smo Slovenci res tako delavni, kot mislimo, da smo?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

11

ljudje govor | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Slovenci se imamo za priden narod, a glede na število opravljenih ur na delovnem mestu spadamo v spodnjo tretjino članic OECD. V spodnji tretjini smo tudi glede na delež prezaposlenih. Nekoliko bolje nam kaže pri produktivnosti, a smo tudi tam opazno pod povprečjem OECD.

Slovenci delamo malo

Glede na podatke Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je povprečen zaposleni v Sloveniji leta 2016 delal manj od povprečnega zaposlenega v OECD. Povprečno je zaposleni v Sloveniji letno opravil 4,6 odstotka manj delovnih ur od povprečja na zaposlenega v OECD. Manj opravljenih ur na zaposlenega od Slovenije je imelo v letu 2016 11 izmed 35 članic OECD, med katerimi so vse države iz Evrope.

Tudi pri deležu zaposlenih, ki tedensko delajo 60 ur ali več, smo Slovenci podpovprečno pridni. Delež takih je skoraj enkrat nižji od povprečja OECD. Manj prezaposlenih od Slovenije je imelo v letu 2015 12 izmed 45 primerjanih članic OECD.

V Sloveniji podpovprečna tudi produktivnost

Po podatkih OECD je povprečen delavec v Sloveniji poleg tega, da opravi manj ur, tudi manj produktiven od povprečja OECD. V letu 2016 je bila produktivnost povprečnega Slovenca 35,3 evra BDP na uro (v trenutnih cenah in standardu kupne moči PPP), medtem ko je bilo povprečje za OECD 42,5 evra BDP na uro. Manj produktivnih od Slovenije je bilo 12 izmed 35 primerjanih članic OECD.

Produktivnost in število delovnih ur | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Evropejci se nad prezaposlenostjo ne moremo pritoževati

Največ delovnih ur zaposleni opravijo v Mehiki, državi, kjer delavec letno v povprečju opravi tretjino več ur od povprečnega delavca v Sloveniji. Mehičani so peti glede na delež zaposlenih, ki na teden delajo 60 ur ali več. Čeprav opravijo največ ur, je njihova učinkovitost glede na podatek o produktivnosti vprašljiva. Mehika je glede na produktivnost najslabša med vsemi primerjanimi članicami OECD, njena produktivnost je več kot enkrat manjša od produktivnosti v Sloveniji.

Med državami Evrope največ delajo v Grčiji, Ruski federaciji in na Poljskem. Izmed teh je le pri Grkih tudi delež prezaposlenih (zaposleni, ki delajo 60 ali več ur na teden) nad povprečjem OECD. Z evropske celine sta med petnajstimi državami, v katerih je prezaposlenost nad povprečjem, še Turčija in Islandija.

Evropske države so v vrhu produktivnosti, saj zasedajo prvih pet mest. Hkrati so te države med tistimi, kjer zaposleni delajo najmanj. Izjema je najproduktivnejša Irska, ki je edina med petimi najproduktivnejšimi državami, kjer zaposleni v letu opravijo nadpovprečno število ur. Drugo- in tretjeuvrščena država po produktivnosti (Luksemburg in Norveška) se glede na število opravljenih ur in delež prezaposlenih uvrščata na sam rep lestvice.

Ne spreglejte