Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
29. 1. 2014,
12.00

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

privatizacija

Sreda, 29. 1. 2014, 12.00

7 let, 3 mesece

Slovenija se s težavo odpoveduje državnim podjetjem

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija ima slabo zgodovino prodaje podjetij v državni lasti, piše Reuters in dodaja, da mora država prodati lastnino, ki je nekoč veljala za nedotakljivo.

Ameriško podjetje se je potegovalo za nakup Fotona, podjetja v državni lasti, ki razvija medicinsko in vojaško opremo in veliko prodaja v ZDA. To je bil redek primer, da je ta nekdanja komunistična država, zdaj ponosna na svoje članstvo v evroobmočju, prodajala cenjeno korporativno lastnino, piše Reuters.

"Vse je bilo dogovorjeno," je ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli decembra lani povedal za Finance. "Potem se je nenadoma oglasil PDP (finančni holding v lasti države, op. a.) in kljub zagotovilom iz krogov v vrhu vlade zahteval zvišanje cene za milijon evrov. Ne gre toliko za denar. To je bil le še en primer, ki je v tujini Slovenijo pokazal v slabi luči." Slovenski mediji so izpodbijali Mussomelijeve trditve o taktiki finančnega holdinga, vendar ima država, od katere se je dolgo pričakovalo, da bo gospodarska zvezda nekdanjih jugoslovanskih republik slabo zgodovino privatizacije.

Recesiji razkrili korupcijo Potem ko je prejšnji mesec nabrala sredstva za svoje banke, mora zdaj Slovenija prodati lastnino, ki je nekoč veljala za nedotakljivo, nadaljuje Reuters in dodaja, da obstaja nevarnost, da bo morala država velika podjetja prodati pod ceno kupcem, ki se zavedajo, da država nujno potrebuje denar. Hkrati so nekateri v koaliciji sovražno razpoloženi do privatizacije. Poleg Fotone je naprodaj še ducat podjetij. Dve recesiji od leta 2009 sta razkrili korupcijo in prijateljski kapitalizem, slaba posojila pa so narasla na okoli 25 odstotkov BDP.

Sod pripravil časovnico prodaje Premierka Alenka Bratušek je za Reuters povedala, da je Sod vlado obvestil o podrobni časovnici za prodajo 14 podjetij, ki pa je še niso predstavili javnosti. Po ponedeljkovih koalicijskih pogovorih je stranka SD pristala na prodajo Telekoma in ljubljanskega letališča, a ne brez obžalovanja. Dogovor o prodaji "ni dobro premišljen", je stranka sporočila v izjavi.

Takšne izjave bodo vznemirile trge, ki še vedno niso gotovi, da lahko Bratuškova obdrži skupaj svojo koalicijo, meni Reuters.

Ne spreglejte