Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
15. 4. 2014,
16.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 15. 4. 2014, 16.51

7 let, 2 meseca

Slovenija še privlačna za nemške investicije, a nujne so spremembe

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je še vedno privlačna za investicije nemškega kapitala, a bo morala spremeniti gospodarsko politiko, zmanjšati davke in stroške dela, opozarjajo v Slovensko-nemški gospodarski zbornici.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica je na tiskovni konferenci v Ljubljani predstavila izsledke raziskave med podjetji z nemškim kapitalom o gospodarskem okolju v Sloveniji. Čeprav nemška podjetja z optimizmom zrejo v prihodnost slovenskega gospodarskega okolja, izrazito negativno ocenjujejo davčno obremenitev podjetij, korupcijo in slabo učinkovitost javne uprave.

Slovenija je po privlačnosti investicij za nemška podjetja v dveh letih padla z drugega na osmo mesto, kar gre pripisati prej omenjenim dejavnikom. A kljub temu ostaja visoko na lestvici.

Nemška podjetja v Sloveniji ustvarijo sedem milijard evrov prihodkov, kar predstavlja petino celotnih prihodkov slovenske industrije, zaposlujejo pa 46 tisoč delavcev. Blagovna menjava med državama se je v lanskem letu povečala za slabe tri odstotke glede na leto 2012. Menjava z Nemčijo pa predstavlja 20 odstotkov slovenskega izvoza in 18,5 odstotka slovenskega uvoza.

Obeti za prihodnost nekoliko boljši Po izsledkih raziskave podjetja z nemškim kapitalom gospodarsko situacijo v Sloveniji ocenjujejo rahlo slabše kot preteklo leto, pri čemer položaj lastnega podjetja ocenjujejo bolje kot lani. Največje izboljšanje je opaziti pri obetih za prihodnost, saj podjetja napovedujejo boljši poslovni položaj podjetij, kot tudi ukrepov za izboljšanje izvoznih aktivnosti. Žal nemška podjetja napovedujejo skromnejše napovedi za investicije, medtem ko bo število zaposlenih ostalo na približno enaki ravni.

Nemška podjetja v Sloveniji najbolj cenijo članstvo države v EU, produktivnost in kvalificiranost zaposlenih in kakovost dobaviteljev. Izrazito nezadovoljna pa so z davčno obremenitvijo, preprečevanjem korupcije in plačilno disciplino.

Nemčija Slovenijo vidi bolje kot Slovenci svojo državo Predsednica zbornice Gertrund Rantzen je primerjavo Slovenije s preostalimi državami Srednje in Vzhodne Evrope pospremila z besedami, da "Slovenija ima svoje kakovosti, med njimi predvsem kakovost lokalnih dobaviteljev in usposobljenost delovne sile. Priložnost za izboljšanje so predvsem pogoji za raziskave in razvoj ter pravna varnost, članstvo v EU in močna izvozna naravnanost. Pomembno je, da Slovenijo z gospodarskega stališča tako Nemčija kot druge države Srednje in Vzhodne Evrope vidijo bolje, kot Slovenci vidijo svojo državo."

Zanimanje nemških podjetij za delovanje v Sloveniji je veliko, prav tako je vse večje zanimanje slovenskih podjetij za poslovanje v Nemčiji. "Dnevno prejemamo obširna vprašanja nemških podjetij o možnosti poslovanja v Sloveniji. Slovenija nekako postaja podaljšek nemškega trga," je dejala vodja področja pravo in davki na zbornici Katja Stadler.

Nemci zaupajo v kakovost slovenskih proizvodov Splošni interes se je osredotočil predvsem na proizvodnjo v avtomobilski industriji, kar kaže na veliko mero zaupanja v slovenske izdelke. "Po vzpostavitvi poslovnega odnosa se običajno razvije dolgotrajen odnos. Večja težava je v vzpostavitvi prvega stika," je razložila Stadlerjeva. Veliko težavo predstavlja slaba plačilna disciplina slovenskih podjetij.

Največ povpraševanja je za različna zastopstva ter sodelovanje na področju logistike, elektronike, zelenih tehnologij ter gradnje in montaže.

Ne spreglejte