Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2012,
10.39

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 10. 2012, 10.39

7 let, 7 mesecev

Se je Lovšetov pohod na Italijo ponesrečil?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Lastnik Diners Cluba Slovenija Tomaž Lovše je lani za devet milijonov evrov kupil Diners Club Italia. Podjetje je še lani uradno ustvarilo dobiček, a javno objavljene bilance kažejo drugačno sliko.

Družba je lani po dveh letih uradno ustvarila dobiček v višini 840 tisoč evrov, javno objavljene bilance pa kažejo, da je podjetje iz poslovanja pridelalo devet milijonov evrov izgube, piše Dnevnik. Vstop Lovšeta na italijanski trg naj bi se tako v najboljšem primeru končal s prodajo njegovega večinskega deleža v družbi.

Družba je zabeležila upad kreditov strankam Poročilo namreč razkriva, da Lovšetovo podjetje v rdečih številkah ni končalo le zaradi 9,8 milijona evrov odloženih davkov in prilivov iz Diners Cluba International. Italijansko družbo namreč pesti zmanjšanje prihodkov iz obresti in provizij, ki so s predlanskih dobrih enajstih milijonov evrov padli pod deset milijonov evrov. Zaradi nižje porabe in manjšega števila kartic v obtoku je družba posledično zabeležila upad kreditov strankam. Še leta 2011 je bilo teh za 33,8 milijona evrov, kar je kar za desetino ali 3,6 milijona evrov manj kot leto prej, še piše časnik.

Italijanski regulator je Lovšetu zagrozil z "morebitnimi nadaljnjimi ukrepi" Zaradi prelivanja sredstev med družbami v poslovnem sistemu pa nad italijansko družbo bdi tudi italijanska centralna banka. Že maja letos naj bi namreč ta od vodilnih v Diners Clubu Italia zahtevala, naj v enem mesecu zmanjšajo izpostavljenost do pravnih oseb, ki jih tako ali drugače obvladuje Lovše. V prvi vrsti gre za družbo Findale Enterprise z Britanskih Deviških otokov, ki igra ključno vlogo v Lovšetovem poslovnem imperiju. V dopisu Bance d'Italia sta kot problematični navedeni tudi terjatvi do Diners Cluba Slovenija in njegovega odvisnega podjetja Dinit iz Izole, še piše Dnevnik. Tem podjetjem naj bi namreč Diners Club Italia "kljub domnevnim luknjam v lastni bilanci" odobril več dolgoročnih kreditov. V začetku leta jim je zapadlo za več kot deset milijonov evrov obveznosti do Diners Cluba Italia, ki pa jih niso poravnali. Zaradi tega je po poročanju Dnevnika italijanski regulator Lovšetu zagrozil tudi z "morebitnimi nadaljnjimi ukrepi". Italijanska družba je nato centralni banki junija posredovala pojasnila o izvedenih ukrepih, Diners Club Slovenija pa je italijanski družbi vrnil 1,5 milijona evrov vredno posojilo, a to italijanske centralne banke ni prepričalo.

Diners Club Italia je nato poslal še en dopis, v njem pa zahteval predhodno potrditev bilanc, iz katerih bi morala družba najpozneje do konca avgusta izločiti zapadle obveznosti do povezanih podjetij. Lovše je nato sicer le dan pred rokom, ki ga je italijanskemu Dinersu postavil regulator, upravnemu odboru družbe razkril, da so v pogajanjih z "vodilno mednarodno banko, ki kotira na borzi", še piše Dnevnik. Ta naj bi celo izrazila interes za nakup italijanske družbe.

Težave zaradi poslovanja Dinersa tudi slovenskih podjetjih? Vstop neimenovanega "strateškega partnerja" je namreč povezan s 5,3-milijonsko terjatvijo, ki jo ima družba do svojega lastnika – Findale Enterprises. Iz kratkih pojasnil ni razvidno, ali bi bila terjatev v celoti odpisana ali pa gre zgolj za pogojevanje z začetkom izterjave, še poroča časnik in dodaja, da čeprav je Lovše že nekajkrat javno zanikal, da bi italijanski Diners na Britanske Deviške otoke odobril posojilo, pa natančen izvor navedene terjatve iz javnih dokumentov ni znan. "Toda višina je praktično enaka znesku dodatnega kapitala, ki ga je v italijansko družbo pred leti vložil Findale Enterprises. To bi tudi pomenilo, da je Diners Club Italia v resnici dokapitaliziral samega sebe. Po Lovšetovih besedah pa omenjena sredstva izhajajo iz dogovora z banko Citibank, od katere je podjetje kupilo italijanski Diners. A bilance razkrivajo, da omenjena terjatev dejansko obstaja in da jo je Diners Club Italia bodisi v celoti oslabil bodisi že odpisal," še piše Dnevnik, ki dodaja, da se s težavami poslovanja Dinersa neuradno srečujejo tudi podjetja v Sloveniji. Kot poročajo nekateri podjetniki, naj bi Diners Slovenija zamujal s plačevanjem, terjatve do družbe pa se jim povečujejo. Kot kažejo izkazi iz lanskega leta, so se njene kratkoročne poslovne obveznosti povečale za več kot tretjino, čez 24 milijonov evrov. Po drugi strani je imel Diners Club Slovenija že za 11 milijonov evrov kratkoročnih finančnih obveznosti, ki zapadejo v letošnjem letu. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je medtem ob 9,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje vnovič znašal 1,3 milijona evrov, še poroča Dnevnik.

Ne spreglejte