Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
16.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

SDH Miro Cerar

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 16.25

6 let, 7 mesecev

SDH: Postopki za izbiro NLB nadzornikov so bili strokovni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
SDH | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Na Slovenskem državnem holdingu (SDH) poudarjajo, da so kandidacijske postopke za imenovanje članov nadzornega sveta NLB izvedli zakonito, strokovno in odgovorno.

V SDH so se odzvali na poročanje, da naj bi Banka Slovenije in Evropska centralna banka (ECB) odrekli licence za tri nadzornike NLB – Janka Gedriha, Antona Ribnikarja in Antona Macuha –, ki so v petek odstopili.

 

Prav tako so v SDH poudarili, da postopek ocenjevanja s strani ECB po njihovih informacijah še ni bil izpeljan in še niso prejeli njihove odločitve, "zato so navedbe v medijih, da so kandidati prejeli negativno oceno regulatorja zgolj špekulacije".

 

Vse v luči priprave na začetek privatizacije

SDH bo skladno s svojimi pristojnostmi začel izvajati vse ustrezne postopke za čimprejšnjo popolnitev nadzornega sveta NLB.

 

"Nadzorni svet NLB bo še naprej opravljal vse naloge iz svoje pristojnosti, s čimer bo zagotovljena stabilnost poslovanja NLB in nemotena priprava banke na začetek postopka privatizacije," zagotavljajo v SDH.

 

Premier Miro Cerar želi, da bi SDH čim prej imenoval nove nadzornike. | Foto: Klemen Korenjak Premier Miro Cerar želi, da bi SDH čim prej imenoval nove nadzornike. Foto: Klemen Korenjak

 

Cerar se zavzema za čim hitrejše imenovanje novih nadzornikov

Za čimprejšnje imenovanje novih nadzornikov NLB se je v soboto zavzel premier Miro Cerar, ki je poudaril, da mora to nalogo opraviti SDH, da pa v tem trenutku ne vidi razlogov, ki bi narekovali razpravo o odstopu uprave holdinga.

Tudi prvi mož SDH Marko Jazbec je ocenil, da ni nobene potrebe, da bi uprava SDH prevzela odgovornost za odstop nadzornikov, razen če bo tako ocenil nadzorni svet holdinga. Ta bo na svoji prvi naslednji seji obravnaval dogajanje v NLB.

 

Matjaž Han: Kadrovanje v NLB je bila absolutna napaka

Kadrovanje v NLB je bilo po navedbah vodje poslancev SD Matjaža Hana absolutna napaka. Meni, da bi morali zanjo "vsi tisti, ki smo v vladi," prevzeti odgovornost, "eni malo manj, eni malo več".

Prvak DeSUS Karl Erjavec je ocenil, da je težava ta, da je NLB ostala brez vodstva. "Vodstvo SDH, ki je imenovalo nadzornike NLB, bi moralo prevzeti odgovornost in odstopiti," je izpostavil Erjavec.

Ne spreglejte