Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 9. 2012,
12.10

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 9. 2012, 12.10

7 let, 7 mesecev

Pogonska goriva s torkom na novih rekordnih vrednostih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Opolnoči se bodo drobnoprodajne cene pogonskih goriv v Sloveniji znova zvišale in dosegle nove rekordne vrednosti. Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina se bo podražil 1,4 centa na 1,576 evra.

100-oktanski bencin se bo podražil za dva centa na 1,598 evra, dizelsko gorivo pa za 1,5 centa na 1,444 evra. Zvišala se bo tudi cena kurilnega olja, in sicer za 1,7 centa na 1,076 evra za liter, so sporočili iz Petrola.

"Pozitivni premiki na ravni celotnega svetovnega gospodarstva" Kot je pojasnil direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji (IREET) Djani Brečevič, so se v minulih dveh tednih cene surove nafte zvišale, posledično so višje tudi cene pogonskih goriv na mediteranskih borzah. "Kljub temu, da obstajajo težave v območju z evrom zaradi dolžniške krize, je vendarle zaznati pozitivne premike oz. nekoliko ugodnejše gospodarske kazalce na ravni celotnega svetovnega gospodarstva," je dejal.

Po njegovih besedah dodaten pritisk na cene nafte predstavlja politična kriza v Siriji in Iranu, saj se lahko razširi na ostale države v regiji. To bi povzročilo dodatne motnje v oskrbovalni verigi. Dodaten pritisk na ceno črnega zlata je povzročil tudi orkan v Mehiškem zalivu, ki je povzročil prekinitev črpanja nafte v zalivu in deloma manjši obseg obalnih rafinerij.

Tako visoke cene bi v nekoliko daljšem obdobju ogrozile svetovno gospodarstvo Po Brečevičevih besedah pa so zaradi naraščanja cen surove nafte finančni ministri skupine G7 države proizvajalke nafte pozvali, da nemudoma povečajo proizvodne kvote, saj bi tako visoke cene v nekoliko daljšem obdobju ogrozile svetovno gospodarstvo. Finančni ministri G7 so napovedali tudi, da so za znižanje cene nafte pripravljeni sprostiti tudi svoje strateške zaloge.

V zadnjih letih nadpovprečen dvig trošarin Kar se tiče trošarinske politike v Sloveniji, je direktor IREET pojasnil, da je naša država v primerjavi s sosednjimi državami v zadnjih letih vodila zelo aktivno trošarinsko politiko, saj je zaznati nadpovprečen dvig trošarin. Dodatno so se dajatve zvišale tudi zaradi prispevkov za izpuste CO2 in energetsko učinkovitost, kar je vplivalo na dodatno obremenitev maloprodajnih cen.

Dajatve v sestavi cene bencina znašajo več kot 50 odstotkov, pri dizelskem gorivu okoli 46 odstotkov, je dodal. Brečevič sicer ocenjuje, da bo vlada v primeru intenzivnejšega naraščanja cene nafte in posledično cene pogonskih goriv na mediteranskih borzah zagotovo posegla po znižanju trošarin. To pa zato, ker bi visoke cene pogonskih goriv vplivale na inflacijo in negativno na standard prebivalstva.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se določajo skladno z vladno uredbo, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in na gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na osnovi 14-dnevnih povprečij.

Ne spreglejte