Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2012,
16.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 13. 6. 2012, 16.50

7 let, 2 meseca

"Oskrba s hrano odvisna od primernih pogojev v primarnem sektorju"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za uspešno oskrbo s hrano jutri moramo vzpostavitvi pogoje za delo v primarnem sektorju, je na okrogli mizi v okviru 12. vrha kmetijskih in živilskih podjetij ocenil kmetijski minister Franc Bogovič.

Živilska veriga mora biti po njegovih besedah bolj trdna, da bi lahko uspešno delovala v dobrih in slabih okoliščinah.

"Treba bi bilo oblikovati skupine proizvajalcev, ki bi oblikovale sheme kakovosti" Po njegovem mnenju sta bili ta trdnost in korektnost vprašljivi že v preteklosti, tako je tudi danes. Bogovič ocenjuje, da je treba oblikovati skupine proizvajalcev, ki bi oblikovale sheme kakovosti. Na ta način bi se potem zadostna količina kmetijskih izdelkov spravila na trg, potrošnik pa bi postal tradicionalni odjemalec.

Bogovič je opozoril, da na kmetijstvo vplivajo tudi viri oz. razpoložljiva zemljišča. Meni, da potrebujemo boljšo rabo virov, zato bodo v programu razvoja podeželja več pozornosti namenili odpravi zaraščanja zemljišč, spodbujanju komasacij, namakanju kmetijskih površin ter poenostavitvi zakonodaje na vodnem delu, da bi bili postopki enostavnejši in hitreje izvedljivi.

Zavzema se za vzpostavitev najboljših jeder znanj po strokah Od kmetijsko-svetovalnih služb minister pričakuje, da bodo kmetom v še večji meri pomagale pri organiziranju proizvodnje, zavzema se tudi za vzpostavitev najboljših jeder znanj po strokah.

Predsednik uprave Panvite Peter Polanič meni, da se mora vprašanje oskrbe s hrano reševati na dveh ravneh. Prva raven je državna, kar pomeni, da mora država opraviti svoj del nalog v smislu vzpostavitve konkurenčnega okolja in tržnega reda. "Druga raven pa se nanaša na živilsko-predelovalno industrijo. Moramo biti pošteni sami do sebe in povedati, da v zadnjih 10-15 letih nismo naredili vse domače naloge," je dejal Polanič.

Poudaril je, da je treba najti rešitev na omenjenih dveh ravneh, če želimo zagotoviti hrano za jutri. Glede naložb v živilsko-predelovalni industriji pa je pojasnil, da ga pri tem skrbi bančni sektor, ki ni v stanju, da podpre te naložbe.

Kot eno izmed večjih težav v živilsko-predelovalni industriji Jakob vidi birokracijo Opozoril je tudi na razmere na področju prašičereje, kjer bi država morala vzpostaviti podporne stebre za ohranitev tega dela kmetijske proizvodnje.

Direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob meni, da je možno oskrbo s hrano zagotoviti s plodnim sodelovanjem proizvajalcev v živilski verigi, ki bi zagotovilo večjo prehrambeno varnost. Kot eno izmed večjih težav v živilsko-predelovalni industriji pa Jakob vidi birokracijo.

Po njegovi oceni je treba postopke poenostaviti, da bi bila živilsko-predelovalna industrija tehnično posodobljena in posledično bolj konkurenčna.

Ne spreglejte