Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 12. 2014,
18.01

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kickstarter

Sreda, 3. 12. 2014, 18.01

7 let, 2 meseca

Osemindvajsetletnik v lesenem kolesu združil družinsko obrt in sodobno oblikovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Janez Tratar, Nejc Puš in Matej Ramšak so mlada ekipa z blagovno znamko Tratar Bikes, inovativnimi lesenimi mestnimi kolesi, ki niso le lep oblikovalski kos, ampak tudi udobno prevozno sredstvo.

Lesena kolesa s podpisom Tratar so nastala v družinski mizarski delavnici v Ljubljani, njihov snovalec pa je 28-letni Janez Tratar, predstavnik že četrte generacije Tratarjevih mož, zapisanih lesu. Janez, diplomirani inženir lesarstva, ki končuje doktorat iz strojništva, je svoje prvo kolo izdelal že pred dobrim desetletjem.

Želel je boljše kolo in ga ustvaril Ideja za kolo, ki ga trenutno predstavlja na Kickstarterju, se mu je porodila med študijsko izmenjavo na Dunaju, kjer se je (po tlakovanih dunajskih cestah) veliko vozil s tamkajšnjimi mestnimi kolesi. Želel je bolj okretno in udobno kolo … In ga ustvaril.

Pred dobrim letom sta se mu pridružila prijatelja, Nejc Puš, športni in produktni fotograf, in Matej Ramšak, grafični oblikovalec, sicer pa oba bodoča arhitekta. Skupaj so začeli razvijati blagovno znamko Tratar Bikes, ki jo želijo zdaj predstaviti širnemu svetu.

Dedek kolesa izdeloval v Rogu, pradedek je kolesaril – Janez je združil oboje "Moj dedek je delal v Rogu, pradedek pa je bil tik pred prvo svetovno vojno prvi slovenski profesionalni kolesar. Po drugi strani pa so bili vsi mizarji. Kolesa in les imam v krvi, oboje pa sem združil v svojem delu," je v pogovoru za Planet Siol.net, še pod vtisom začetka kampanje, s katero želijo zbrati 25 tisoč dolarjev (dobrih 22 tisoč evrov), povedal vodilni mož projekta Janez Tratar.

Lesena kolesa niso neobičajna, saj les med vožnjo izvrstno blaži vibracije podlage. Posebnost Tratarjevih koles je v inovativnem lesenem okvirju, ki je ročno izdelan in ima tako imenovano obliko monocoque. Ker je kolo sestavljeno le iz treh lesenih delov – standardne dele sicer uvozijo, pri kovinskih pa sodelujejo s fakulteto za strojništvo – se zmanjša število stikov, tako pa tudi verjetnost napak in okvar. Fantje poudarjajo dvojno varnost v različnih položajih, saj so stiki hkrati lepljeni in vijačeni.

Inovativen lesen okvir je srce koles Tratar Za zdaj sta na voljo dva modela koles Tratar: kolo single-speed je bolj preprosto in z eno samo prestavo, različica kolesa kick-shift pa je namenjena ljubiteljem bolj dinamične vožnje, saj ima bolj kompleksno opremo z dvema prestavama ter zavoro, integrirano v pogonski sistem. Obe različici imata enak okvir, ki je srce kolesa.

"Kolesa so za oba spola, sploh zdaj se trendi v obliki koles bolj nagibajo k moškim," dodaja Janez. Za Kickstarter so se odločili predvsem zato, ker bodo tako za razmeroma majhen finančni vložek dobili pomemben vpogled v trg, "kdo in kje nas hoče".

Kolesi, težki 11 in 12 kilogramov Izdelek je precej velik, njegova teža pa sicer precej nizka – 11 kilogramov pri modelu z eno prestavo ter slabih 12 kilogramov pri modelu z dvema prestavama, a vseeno pomeni precejšen zalogaj, ko gre za dostavo kupcem po svetu.

"Iz tega, da imamo velik kos, smo izhajali že na začetku. Dostava je precej velik del našega izdelka tudi cenovno – a poštnina in dostava po Ameriki, Kanadi in Evropi sta zajeti v ceni. Želeli smo, da kupec dobi kolo za ceno, ki je navedena na Kickstarterju," razloži Nejc, ki je poskrbel tudi za fotografije izdelka in videogradivo.

Okvir, ki je prav tako na voljo kot ena od nagrad za podpornike, tehta dva kilograma in pol, stane pa 880 dolarjev oziroma dobrih 713 evrov. Za kolo z eno prestavo je treba odšteti 1.660 dolarjev (1.346 evrov), za kolo z dvema prestavama pa sto dolarjev oziroma 81 evrov več.

Biorazgradljivi materiali, ročno delo in "Made in Slovenia" "Pri razvoju znamke smo bili usmerjeni k temeljnim vrednotam: preprostosti, osnovnosti, usmerjenosti k naravi in bogati tradiciji ročne izdelave lesa," pa pove Matej Ramšak, ki je poskrbel za grafično podobo koles Tratar. Fantje ob ročnem delu poudarjajo tudi to, da so njihova kolesa biorazgradljiva, večina materialov pa je iz lokalnega okolja.

Kampanja se bo zaključila 10. januarja, z zbranim denarjem pa se bodo lahko lotili izdelave večje linije koles. Z ročno izdelanimi kolesi iz lesa najvišje kakovosti ciljajo predvsem na Severno Ameriko ter Zahodno in Severno Evropo. Morda s svojo vizijo »popolne mestne vožnje« osvojijo cel svet.

Video, s katerim se ekipa Tratar Bikes predstavlja na Kickstarterju

Ne spreglejte