Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2016,
22.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NKBM

Sreda, 16. 3. 2016, 22.19

6 let, 7 mesecev

Novi lastnik NKBM bo poštni nabiralnik Biser

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
nkbm | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Razkrivamo nove podatke, povezane s prodajo NKBM. Američani in EBRD bodo banko obvladovali prek poštnega nabiralnika v Luksemburgu. Tam je pred dvema letoma zaradi davčnih dogovorov izbruhnila afera "Lux Leaks".

Šli smo po sledeh namigov, da ima luksemburško podjetje Biser Bidco, ki ga je Apollo pred slabim letom dni ustanovil z minimalnim kapitalom, še enega ali več skritih lastnikov, morda tudi iz Slovenije. To je po neuradnih informacijah v razpravi o primernosti novega lastnika NKBM skrbelo tudi enega od članov sveta Banke Slovenije.

Biser s skritimi lastniki?

Slovenski državni holding (SDH) je 30. junija lani z ameriškim skladom Apollo Global Management in Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) podpisal pogodbo o prodaji Nove KBM. Tri tedne pred tem so Američani v Luksemburgu ustanovili podjetje Biser Bidco. To bo v prihodnjih tednih, ko bo 250 milijonov evrov vredna prodaja banke končana, postalo uradni lastnik NKBM. Na vprašanje, kdo je lastnik podjetja Biser Bidco, so nam v Banki Slovenije odgovorili, da bo to v posredni lasti skladov v upravljanju Apolla in EBRD. Pri tem je ključno vprašanje, ali bo imel luksemburški "biser" morda še kakšnega skritega lastnika.

Kako so v EBRD preverili Biser?

Viri blizu Apolla, ki prek Biser Bidca že obvladuje slovensko Raiffeisen banko, so to včeraj zanikali. Na EBRD smo naslovili več vprašanj. Zanimalo nas je tudi, ali in kako so na EBRD preverili obstoj morebitnih skritih solastnikov Biser Bidca. Odgovorov včeraj nismo prejeli. Da bo ena od večjih slovenskih bank pristala v uradni lasti podjetja z minimalnim kapitalom, je novost, ki je domači bančni sistem do zdaj ni poznal.

Še pred leti v Banki Slovenije niso bili naklonjeni kupovanjem bank prek novoustanovljenih podjetij iz Luksemburga.  | Foto: Bor Slana Še pred leti v Banki Slovenije niso bili naklonjeni kupovanjem bank prek novoustanovljenih podjetij iz Luksemburga. Foto: Bor Slana

Tretja največja banka v rokah podjetja iz nabiralnika

Po slovenskih predpisih mora imeti namreč bodoči imetnik kvalificiranega deleža v banki dobro ime, ustrezne sposobnosti in finančni položaj, ki ne bo ogrožal poslovanja banke. Podjetje Biser Bidco je Apollo Global Management ustanovil z 20 tisoč evri kapitala, v Luksemburgu pa domuje v poštnem nabiralniku. Še pred leti v Banki Slovenije niso bili naklonjeni kupovanjem bank prek novoustanovljenih podjetij iz Luksemburga.

Nekoč niso bili dobrodošli, danes so primerni

Leta 2009 se je tako za nakup NLB zanimal ameriški investicijski sklad APAX Partners. V lastništvo največje slovenske banke je želel vstopiti prek podružnice v Luksemburgu, a so temu na Banki Slovenije nasprotovali.

Nasploh so imeli pri regulatorju slovenskega bančnega trga v preteklosti odklonilno stališče tudi do vstopanja investicijskih in drugih finančnih skladov v slovenske banke. Četudi se bo država iz NKBM umaknila, je vprašanje, kdo bo lastnik banke, zanjo še vedno pomembno, ker je v primeru težav dolžna jamčiti za vloge do sto tisoč evrov. Kako je torej mogoče, da je podjetje Biser Bidco za vstop v lastništvo tretje največje slovenske banke dobilo zeleno luč obeh regulatorjev – ECB, ki je novemu lastniku banke kot matični nadzorni organ izdala dovoljenje, in Banke Slovenije, ki ga je ocenila kot primernega?

"Klasičnih bančnih prevzemnikov ni več"

"V primerjavi s preteklimi leti se je položaj na bančnem trgu zelo spremenil, interes za nakup bank pa bistveno znižal. Posledično klasičnih bančnih prevzemnikov praktično ni več, pojavili pa so se novi investitorji," so odgovorili na Banki Sloveniji. Dovoljenje za pridobitev kvalificiranega deleža v NKBM so izdali tako podjetju Biser Bidco kot družbi Apollo Global Management. Poudarili so, da sta ECB in Banka Slovenije ocenjevali tudi ostale družbe skupine Apollo.

Sedež NKBM v Mariboru:

Kdo bo bdel nad luksemburškim Biserom

Ta ima sicer po podatkih, ki jih redno pošilja ameriškemu regulatorja trga (SEC), več kot sto hčerinskih družb in podružnic. Večinoma so registrirane v davčnih oazah: v ameriški zvezni državi Delaware, na Kajmanskih otokih, na britanskem otoku Guernsey, na karibskem otoku Anguilla … Kdo od regulatorjev bo torej bdel nad poslovanjem luksemburškega lastnika NKBM?

"Biser Bidco ni kreditna institucija. Ker gre za holding, ki je ustanovljen na območju EU, je za konsolidiran nadzor pristojna ECB v sodelovanju z Banko Slovenije," so pojasnili na Banki Slovenije. Dodali so še, da sredstva za nakup NKBM izvirajo iz investicijskih skladov, ki jih upravlja Apollo.

Zakaj je Luksemburg dober za Apollo

Neznanka je, zakaj sta se Apollo in EBRD sploh odločila, da bosta lastnika NKBM prek Luksemburga. Glavni motiv je zelo verjetno povezan z davčnimi razlogi. Luksemburg namreč v EU velja za državo, ki je v davčnem smislu daleč najbolj prijazna do velikih korporacij in finančnih skladov. Omogoča jim nizke stopnje davka na kapitalske dobičke in skrite davčne ugodnosti, ki jih je pred dvema letoma razkrila afera "Lux Leaks".

Davčne operacije EBRD

Če bi se NKBM vire financiranja hipotetično odločila poiskati pri svojem luksemburškemu lastniku, bi imel ta več možnosti, da si z davčno olajšavo izniči obdavčitev obresti, ki bi jih prejel od banke.

Apollu manevrski prostor pri davčni optimizaciji omogoča tudi dejstvo, da ima v Luksemburgu v lasti več družb. Ob ustanovitvi podjetja je Biser Bidco lastniško obvladovala ena od Apollovih družb s Kajmanskih otokov, davčne oaze v Karibskem otočju.

Drugo vprašanje je, zakaj pri tovrstnih davčnih operacijah aktivno sodeluje tudi EBRD, saj je ta v lasti 65 držav, med njimi tudi Slovenije. Da EBRD in druge mednarodne banke še vedno financirajo investicije podjetij, ustanovljenih v davčno ugodnejših jurisdikcijah, je že pred dvema letoma opozorila tudi študija mreže nevladnih organizacij Eurodad. Na komentar EBRD še čakamo.

Ob ustanovitvi podjetja je Biser Bidco lastniško obvladovala ena od Apollovih družb s Kajmanskih otokov, davčne oaze v Karibskem otočju | Foto: Thinkstock Ob ustanovitvi podjetja je Biser Bidco lastniško obvladovala ena od Apollovih družb s Kajmanskih otokov, davčne oaze v Karibskem otočju Foto: Thinkstock

-----------------------------

Novi rok za prodajo banke 30. junij

Čeprav bi morala biti prodaja NKBM po pogodbi med SDH, Apollom in EBRD končana do konca marca, se to očitno še ne bo zgodilo. Kot smo neuradno izvedeli, so pogodbeni partnerji z aneksom ta rok podaljšali do konca junija. Za zdaj kaže, da bo transakcija dokončana v aprilu. Do takrat naj bi bile urejene tudi vse formalnosti, povezane s prodajo srbske KBM banke, zadnje ovire za prodajo NKBM. "Konec transakcije v primeru NKBM je vezan na pridobitev soglasij regulatorjev na trgih, kjer deluje banka, ter na izpolnitev drugih, s pogodbo določenih odložnih pogojev, ki jih brez soglasja kupca ne moremo komentirati," so pojasnili v SDH.

----------------------------

So v NKBM pomagali kupcem srbske KBM?

NKBM je po dveh letih prizadevanj februarja vendarle uspelo prodati srbsko banko KBM. Kupila sta jo srbska poslovneža Andrej Jovanović in Bojan Milovanović. Po informacijah iz virov blizu NKBM je ta banki KBM ob prodaji odobrila za več milijonov evrov garancij in linij, kar naj bi ji zagotavljalo nemoteno delovanje. Prav z odobritvijo te pomoči naj bi srbska poslovneža pogojevala nakup, potem ko so propadli dogovori z nekaterimi drugimi potencialnimi kupci iz Rusije in drugih držav. Še pred koncem prodaje naj bi iz NKBM na posebno podjetje odsvojili tudi "nasedlih " nepremičnin banke KBM. Iz NKBM so nam odgovorili le, da "prodajni postopek KBM Banke oziroma transakcija še ni končana" in da "podrobnosti zaradi spoštovanja zaupnosti in poslovne skrivnosti ne moremo razkriti".

---------------------------

Nov val kadrovskih sprememb v NKBM

V NKBM je v zadnjih tednih prišlo še do enega vala kadrovskih sprememb. S položaja je morala oditi izvršilna direktorica področja razvoja, spremljave in podpore Vlasta Brečko, na hladnem pa je tudi dolgoletni tajnik banke Miha Šlamberger, ki je na položaju preživel obdobji Matjaža Kovačiča in Aleša Hauca. Po oceni naših virov gre za zadnje kadrovsko "čiščenje" pred prihodom Apolla, ki naj bi v banki uvedel enotirni sistem upravljanja.

Pri tem za zdaj ni uradno znano, kakšna bo po spremembi lastništva vloga nekdanjega Haučevega svetovalca za varnost Primoža Britovška, ki je zdaj izvršilni direktor področja korporativnega upravljanja. Po informacijah iz nekaterih virov naj bi banko v kratkem moral zapustiti. Spet drugi so nam zatrdili, da ima v njej ob upravi še vedno ključno vlogo. "Banka kadrovske odločitve sprejema izključno na osnovi predloga strokovnih služb, ki skladno s kadrovsko politiko oblikujejo zaposlitvena merila in vodijo postopke," so komentirali v NKBM.

Ne spreglejte