Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
13.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 13.31

7 let, 2 meseca

Ne razvijaj izdelka, ki ga ljudje ne potrebujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preden razviješ rešitev ali izdelek, preveri, ali ga trg sploh potrebuje. To je prvi in najpomembnejši korak vsakega start-up podjetja, meni Tomaž Frelih iz Hekovnika.

"Svojo idejo najprej preverite pri potencialnih uporabnikih," je prvi nasvet za mlade podjetnike, ki pomoč pri razvoju svoje poslovne ideje iščejo pri slovenski šoli za start-upe Hekovnik. Ključni korak start-upov od ideje do vstopa na trg nam je razkril direktor Hekovnika Tomaž Frelih.

Predstavi idejo in preuči odziv uporabnika "Idejo je treba deliti, saj s tem preveriš, ali z njo rešuješ določeno težavo na trgu," pravi Frelih, ki v prvo fazo snovanja rešitve ali izdelka prišteva tudi osnovno spletno stran (landing page), na kateri podjetniki predstavijo svojo rešitev. S tem dobijo prvi odziv, dobro pa je spremljati tudi metriko, statistiko obiska, kje se uporabnik najdlje zadržuje in podobno.

"Za vaš izdelek mora obstajati potreba na trgu. Zanj morajo biti ljudje pripravljeni tudi plačati."

Težava – že razvit izdelek, ki se ne odziva na trg Težava nastane, ko start-up podjetje že razvije izdelek ali rešitev, ne da bi jo prej preveril med ljudmi. Ali je njihov izdelek sploh uporaben, rešuje konkretno težavo, bo zanimiv dovolj veliki skupini uporabnikov, ima potencial za prodor na tuje tržišče?

"Miselnost, da je treba najprej razviti konkreten izdelek in šele nato iskati poti do uporabnika, je prisotna predvsem pri inženirjih," meni Frelih, a poudarja, da v današnjem času in pri današnjem trgu, ki ponuja toliko izdelkov, ogromno (zaman) vloženega dela in časa prihraniš, če se posvetiš prvi fazi in trg raziščeš.

Vsaj sto intervjujev s potencialnimi uporabniki Pri Hekovniku svetujejo, da start-upi v to prvo raziskavo zajamejo vsaj sto ljudi, torej opravijo vsaj sto intervjujev. Kje iskati intervjuvance? Odvisno iz izdelka, ki ga ponujajo, in ciljne skupine. Če so njihova ciljna skupina študentje, naj se podajo na fakultete, če so to start-upi, naj preverjajo pri njih. "Raziskava trga je pomembna tudi zato, ker se morda med njo izkaže, da se usmerjamo na napačno skupino ali da ta tega izdelka sploh ne potrebuje."

Intervjuji skoraj zastonj, a so ključni za nadaljni razvoj izdelka "Pri raziskavi potencialnih kupcev, uporabnikov lahko odkrijete tudi to, ali ste sploh na pravi poti. Če niste, projekt končate ali poiščete novo rešitev. Tako prihranite denar, preden ste ga zapravili za dejanski izdelek," še eno prednost zgodnjih raziskav oriše direktor Hekovnika.

Za intervjuje start-upi ne bodo zapravili veliko denarja. Pomembno je, da se pri uvodnih intervjujih ne osredotočimo le na znance, ampak izkoristimo prednosti spletnih komunikacijskih kanalov, kot sta Skype in Google Hangout, prek katerih lahko preprosto navežemo stik s tujino.

"Če imate le neko lokalno rešitev, je možnost za uspeh minimalna. Slovenija je tako majhna, da morate že v prvi fazi navezati stik s tujino, delovati širše," še meni Frelih.

Ne spreglejte