Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
11. 3. 2014,
12.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

brezposelnost zaposlovanje

Torek, 11. 3. 2014, 12.39

7 let, 2 meseca

Možnosti zaposlitve bo v drugem četrtletju bistveno več

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Brezposelni si lahko v drugem četrtletju leta obetajo več priložnosti za zaposlitev v Sloveniji. Delodajalci namreč za prihajajoče obdobje poročajo o obetavnih namerah zaposlovanja.

Od 620 delodajalcev, ki so sodelovali v raziskavi podjetja Manpower, jih petina pričakuje rast zaposlitvenih možnosti v njihovem podjetju, upad zaposlovanja jih napoveduje le šest odstotkov, tri četrtine delodajalcev pa ne pričakuje bistvenih sprememb.

Neto napoved zaposlovanja za Slovenijo za obdobje med aprilom in junijem tako znaša optimističnih 13 odstotkov in je najmočnejša, odkar se izvaja raziskava v Sloveniji, torej od prvega četrtletja 2011 dalje.

Opazen dvig v primerjavi z lani Po dolgotrajnem obdobju skromnih zaposlitvenih priložnosti se je neto napoved zaposlovanja v primerjavi s prejšnjim četrtletjem dvignila za 11 odstotnih točk, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za osem odstotnih točk, kar v prihajajočem trimesečju kaže na opazen dvig zaupanja med delodajalci.

Največ zaposlitvenih možnosti se obeta v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova in v panogah oskrbe z elektriko, plinom in vodo ter transporta, logistike in komunikacij. Zmerno rast zaposlovanja je pričakovati tudi v panogah finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter gradbeništva, pa tudi v proizvodni panogi.

Prav tako so optimistično rast zaposlovanja v prihajajočem četrtletju napovedali delodajalci iz vseh štirih regij.

Se nam obeta stabilizacija trga dela? "Rezultati preteklih raziskav razkrivajo, da se po prvem četrtletju, ki je običajno šibkejše, napoved zaposlovanja v drugem četrtletju postopoma izboljša. Pravzaprav tokratna napoved predvideva izrazit dvig namer zaposlovanja, kar je kazalec za bistveno več zaposlitvenih priložnosti v drugem četrtletju 2014. Neto napoved zaposlovanja je v letni primerjavi višja za osem odstotnih točk," je pojasnila Romana Šercelj, direktorica prodaje v družbi Manpower Slovenija.

"Raziskava torej napoveduje rast zaposlovanja v naslednjih treh mesecih. Še več, upamo, da to končno pomeni tudi postopno stabilizacijo trga dela v Sloveniji in zatorej več priložnosti za vse iskalce zaposlitve," je dodala Šercljeva.

Ne spreglejte