Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
5. 6. 2014,
9.14

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 5. 6. 2014, 9.14

7 let, 7 mesecev

Morsko dno v Luki Koper bodo do septembra poglabljali Nizozemci

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je Luka Koper maja prekinila pogodbo z Italijani za poglobitev morskega dna, v igro vstopajo Nizozemci. Pogodbo naj bi podpisali že prihodnji teden, dela pa naj bi končali do septembra.

Luka Koper, takrat še pod taktirko Gašparja Gašparja Mišiča, je konec lanskega leta podpisala pogodbo z italijanskim podjetjem Xodo iz Roviga, ki bi moralo morsko dno pred kontejnerskim terminalom poglobiti na 14 metrov. Dela so začeli, a jih niso končali do roka, zato je Luka pogodbo maja prekinila.

Pripravili so nov razpis, na katerem so po skrajšanem postopku izbrali nizozemsko podjetje Van Oord, piše časnik Primorske novice. To je kandidiralo že na prvem razpisu, a je bilo zaradi višje cene zavrnjeno. Za koliko so Nizozemci tokrat pripravljeni opraviti dela, še ni znano, saj pogodba še ni podpisana.

Poglobitev morskega dna za en meter je nujna zaradi septembrskega prihoda treh največjih svetovnih ladjarjev, ki so se povezali v alianso P3 in med svoja pristanišča uvrstili tudi koprsko. To so Maersk, MSC in CMA CGM, ki bodo s floto 255 kontejnerskih ladij začeli opravljati prevoze med Daljnim vzhodom in Evropo.

Ne spreglejte