Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
13.16

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Srbija

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 13.16

7 let, 8 mesecev

Moody's državni dolg Srbije ocenil kot visoko špekulativen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Bonitetna agencija Moody's je Srbiji prvič podelila bonitetno oceno, srbski državni dolg pa ocenila z B1 ter ga uvrstila v območje naložb visoke tveganosti (t.i. junk), obete pa ocenila kot stabilne.

Moody's v prvi oceni poudarja, da je srbski javnofinančni primanjkljaj konec lanskega leta narasel na 6,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je bil še leta 2008 pri 2,6 odstotka BDP-ja. Dolg je v enakem obdobju narasel s 30 na 60,9 odstotka BDP-ja, Moody's pa pričakuje, da bo dolg letos dosegel 64 odstotkov BDP-ja.

Srbske javne finance so postale izredno ranljive Ob tem v bonitetni agenciji poudarjajo, da so srbske javne finance zaradi iskanja finančnih virov na mednarodnih trgih postale izredno ranljive. Srbska gospodarska rast namreč ostaja relativno skromna, državo pa pestijo tudi visoka stopnja inflacije in brezposelnosti.

Če je bila srbska gospodarska rast v času pred krizo 5,5-odstotna, pa se je pozneje upočasnila predvsem zaradi negotovosti v območju evra na področju trgovinske menjave in investicij. Lani se je srbski BDP skrčil za 1,7 odstotka, Moodys's pa padec gospodarske rasti pričakuje tudi za letošnje in prihodnje leto.

Srbija, ki se pripravlja na začetek pogajanj o vstopu v EU, si sicer od pridružitve Uniji obeta veliko koristi. Moody's pričakuje, da bo Srbija v prihodnjih letih nadaljevala usklajevanje nacionalne zakonodaje z evropsko, zaradi česar bi lahko postala tudi bolj privlačna za vlagatelje.

Ne spreglejte