Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
10.40

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

MLM

Petek, 26. 4. 2013, 10.40

4 leta, 5 mesecev

MLM v prisilno poravnavo, Sanitec in Armal v stečaj (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Mariboru poteka protest okoli 200 delavcev mariborskih podjetij Sanitec in Armal, hčerinskih družb Mariborskih livarn Maribor (MLM), ki so od danes v prisilni poravnavi.

Okrožno sodišče v Mariboru je začelo postopek prisilne poravnave nad Mariborsko livarno Maribor (MLM). Predlog za uvedbo prisilne poravnave je podal predsednik uprave družbe Boris Šlamberger, ki je prepričan, da bo MLM saniral z uspešno finančno reorganizacijo in ukrepi. Sodišče je za upravitelja imenovalo Blaža Štumpfla, upniki pa imajo do 27. maja čas za prijavo terjatev, je razvidno iz objave na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve. MLM je imel konec marca skupno za 74,16 milijona terjatev. Od tega je za 37,44 milijona evrov navadnih terjatev, za 34,22 milijona evrov ločitvenih terjatev, za 1,65 milijona izločitvenih terjatev in za nekaj več kot 853.000 evrov prednostnih terjatev. Navadnim upnikom predlaga 50-odstotno poplačilo terjatev najkasneje v štirih letih po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi. Pravnomočni sklep o potrditvi prisilne poravnave naj bi bil po oceni uprave MLM v veljavi v drugem polletju, skrajni rok poplačila pa bi bil v drugi polovici leta 2017. Cilj prisilne poravnave je zagotoviti kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobnost družbe in zagotoviti upnikom ugodnejše pogoje poplačila njihovih terjatev, kot če bi bil nad družbo uveden stečajni postopek. Med ukrepi finančnega prestrukturiranja je predlagan tudi dogovor z bankami za reprogram finančnih obveznosti MLM. MLM bo potreboval do 5,1 milijona evrov sredstev za obratni kapital. Uprava MLM je predlog prisilne poravnave pripravila, ker ni uspela zagotoviti soglasja družbenikov za podporo načrtovanim dokapitalizacijam in ker v načrtovanem roku ni prišlo do dezinvesticije sanitarnega programa. Šlamberger pa je napovedal, da bo na sodišče podal še predloga za stečaj hčerinskih Saniteca in Armala, da pa se sicer programu Saniteca v celoti ne odpovedujejo in iščejo rešitve.

Šlamberger pa je napovedal, da bo danes na sodišče podal še predloga za stečaj Saniteca in Armala, da pa se sicer programu Saniteca v celoti ne odpovedujejo in iščejo rešitve.

Okoli 200 delavcev podjetij Sanitec in Armal od skupno okoli 250 tam zaposlenih, pa se je zbralo na protestu v središču Maribora, s čimer izražajo svojo ogorčenje in prizadetost ob razmerah, ki zanje vodijo v izgubo delovnih mest.

Kot je dejal nekdanji sindikalist in upokojeni delavec MLM Branko Medik, ki se prav tako udeležuje protesta, so se delavci najprej zbrali pred Novo Kreditno banko Maribor, nato so šli pred Probanko in stavbo Mestne občine Maribor, od koder se bodo napotili nazaj v podjetje in do preklica nadaljevali v sredo začeto stavko.

Delavci že dva meseca brez plač Protestirajo zato, ker že dva meseca niso dobili plač in ker vodstvo družb zadnje nima rešitve, je dejal Medik. Razmere opisuje kot "sramoto", saj je podjetje 89 let uspešno delalo, posodobilo proizvodnjo in ustvarilo dobre pogoje dela. Krivdo za nastale razmere je pripisal "nesposobnosti" vodstva.

Direktor MLM Boris Šlamberger protest razume kot izraz ogorčenja delavcev, ki jim je napovedal uvedbo stečaja družb Sanitec in Armal, ki delujeta povezano, saj je Armal trgovsko podjetje za prodajo izdelkov, ki se proizvajajo v podjetju Sanitec. V družbi Armal je 16, v družbi Sanitec pa 226 zaposlenih.

Ne spreglejte