Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
8. 4. 2014,
16.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

taksi MOL Ljubljana

Torek, 8. 4. 2014, 16.39

7 let, 2 meseca

Ljubljanske taksiste lahko doleti globa 1.400 evrov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski taksisti bodo od 15. aprila pod budnim očesom mestnih redarjev. Izvajanje taksi prevozov je odslej mogoče le z dovoljenjem občine, prekrškarji pa bodo kaznovani s 1.400 evri globe.

Mestni inšpektorat bo 15. aprila začel poostren nadzor Odloka o taksi prevozih, ki določa, da je izvajanje taksi prevozov v ljubljanski občini prepovedano brez dovoljenja MOL. Za prekršek kaznujejo taksi prevoznika kot pravno osebo, samostojnega podjetnika in posameznika, ki opravlja dejavnost, z globo 1.400 evrov. Odgovorno osebo lahko doleti globa 280 evrov, so sporočili z MOL.

Mestno redarstvo je v začetnem obdobju na nepravilnosti zgolj opozarjalo, od 15. aprila pa bodo nadzor nad upoštevanjem določil odloka poostrili in ukrepali v skladu s pooblastili in pristojnostmi.

Obvezne nalepke z grbom in vratnimi nalepkami "TAKSI LJ" Tako bodo redarji med drugim izvajali nadzor uporabe in nameščanja nalepk z grbom, nameščanja nalepk z napisom "TAKSI LJ", preverjali, ali ima voznik pri sebi izkaznico in dovoljenje za izvajanje avtotaksi prevozov na območju MOL.

Posledično bodo poostrili nadzor nad taksi prevozniki, ki ne bodo imeli dovoljenj, in bodo kljub temu uporabljali taksi postajališča, se vozili po rumenih pasovih in prevozili Slovensko cesto na odseku med Dalmatinovo in Šubičevo.

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o avtotaksi prevozih med drugim določa, da:

‒ bo voznik po opravljenem izpitu prejel avtotaksi izkaznico, ki je veljavna trajno, ne več samo za čas trajanja zaposlitve; ‒ se dovoljenje izda za koledarsko leto, ne več za čas veljavnosti licence; ‒ so plačila občinske takse oproščena vozila, prijazna do okolja, in vozila, ki imajo možnost prevoza invalidov v invalidskem vozičku brez presedanja; ‒ avtotaksi prevoznik ob izdaji prvega dovoljenja dobi dve nalepki z napisom "TAKSI LJ -" in zaporedno številko nalepke za vozilo, ki jo mora avtotaksi prevoznik obvezno nalepiti na sprednja desna in leva vrata vozila; ‒ maksimalne tarife vključujejo vse storitve, ki so potrebne za izvajanje avtotaksi prevozov.

Po rumenih pasovih in Slovenski cesti le z dovoljenjem V izdanem dovoljenju za koledarsko leto je določeno plačilo takse, obenem pa s tem dovoljujejo vožnjo po rumenih pasovih v MOL ter prevoz Slovenske ceste.

Dvajsetega februarja 2014 je začel veljati Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o avtotaksi prevozih, s katerim je MOL poenostavil postopek izdaje dovoljenja. Do 31. marca 2014 je na mestno občino prispelo 238 vlog; do zdaj so izdelali 120 dovoljenj, prevzeli so jih 65, ter 199 nalepk.

Ne spreglejte