Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Nedelja,
10. 11. 2013,
21.12

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NKBM delnice

Nedelja, 10. 11. 2013, 21.12

7 let, 3 mesece

Kaj naj naredi sto tisoč lastnikov delnic NKBM?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skoraj 100 tisoč slovenskih vlagateljev ima še vedno v lasti delnice NKBM, ki so bile konec minulega tedna na borzi vredne pičlih 22 centov. Danes so še 26 odstotkov cenejše.

Vrednost delnic Nove Kreditne banke Maribor, v javni prodaji so jih slovenski vlagatelji leta 2007 kupovali za ceno 27 evrov, je minuli teden upadla na pičlih 22 centov za delnico. Danes so se pocenile za dodatnih 26 odstotkov in zaključile trgovanje pri 17 centih. Večina vlagateljev iz prve javne ponudbe je do zdaj izgubila že 99 odstotkov vrednosti, kar je pravzaprav enako popolni izgubi.

Delnice skoraj brez vrednosti "Spremembe zakona o bančništvu sicer še niso sprejete, vendar tako predlagani zakon kot tudi kapitalske potrebe NKBM kažejo na to, da so delnice brez vrednosti oziroma skoraj brez vrednosti," je prepričan analitik Alte Matej Šimnic. Izguba, ki bo nastala ob prenosu delnic na slabo banko, bo dodatno oslabila kapital in bi lahko bila celo višja od trenutne ravni kapitala skupine.

Pritrjuje mu tudi Marko Pavlović iz borznoposredniške hiše GBD, ki pravi: "Skoraj verjetno je, da bodo delničarji ostali brez vsega. Za banko bi bil sicer stečaj zelo verjeten scenarij, vendar je država ne bo dala v postopek stečaja. Bodo pa vse naredili tako, kot bi bilo v primeru stečaja. Država bo izbrisala vse delničarje, vplačane bodo nove delnice …"

"Tudi če zanemarimo prihodnji razvoj dogodkov, ki bo izbrisal kapital delničarjev, in bi bile razmere v banki že danes stabilizirane, bi delničarji lahko pričakovali le okoli dva evra za delnico, vendar smo na žalost daleč od tega stanja," pravi Šimnic.

Prodati ali ne? Zato po Šimničevem mnenju za vlagatelje, ki imajo v lasti le delnice NKBM, te pomenijo predvsem strošek, ki ga mora lastnik plačevati borznim hišam. V takem primeru jih je smiselno prodati oziroma prenesti na račun za opuščene vrednostne papirje.

Nasprotnega mnenja je Luka Gubo s finančnega spletnega portala Finančni trgi. "Stroški v primeru prodaje bi bili pri večini vlagateljev zaradi provizije borzne hiše višji, kot je vrednost portfelja. Prodaja se ne splača, saj bi na koncu vlagatelji morali plačati, da bi prodali naložbo."

Če stranka še nima odprtega trgovalnega računa, delnice ima knjižene le na klirinško-depotni družbi, naj ne naredi ničesar, še svetuje Pavlović.

Izguba z delnicami NKBM kot davčni ščit "Vlagatelji, ki so v tekočem letu ustvarili kapitalski dobiček, naj delnice prodajo. S tem bodo ustvarili kapitalsko izgubo in zmanjšali osnovo za plačilo davka na kapitalski dobiček," svetuje Pavlović.

Neformalni viri pri Evropski komisiji v okviru prvega privatizacijskega paketa še posebej opozarjajo na uspešno izvedbo sanacije in nato prodaje NKBM. Pri NKBM naj bi bilo sporočilo prodaje širše; šlo naj bi za neke vrste feniksa, ki bi vstal iz pepela. "Eden izmed mogočih kupcev štajerske NKBM je ruska Sberbank, ki je v Sloveniji sicer že prisotna," meni Gubo. Omenja se tudi madžarsko OTP Bank.

Ne spreglejte