Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
21. 1. 2014,
19.36

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 21. 1. 2014, 19.36

7 let, 4 mesece

Kaj je protiutež finančnemu kapitalizmu?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vladavina kapitala, njegova moč in pohlep so glavni vzroki za globalne težave. V delu finančnega sektorja se oblikujejo rešitve, ki ponujajo odgovor za povečanje družbenega blagostanja.

Živimo v času, ko se svet spopada s številnimi izzivi, kot so podnebne spremembe, hitro rastoče prebivalstvo, pomanjkanje hrane in vode, širjenje brezposelnosti in s tem povezane revščine. Finančni investitorji za svoj kapital iščejo zgolj pozitivne finančne rezultate, večinoma pa ne ponujajo pravih in dolgoročnih rešitev.

Manjka jim pomemben del - da lahko poleg finančnega dobička kot del rešitve ponudijo tudi družbenokoristen učinek. To vrsto investiranja imenujemo investicije z družbenim učinkom (angleško: impact investments).

Finančni in družbeni donosi z roko v roki Od klasičnih donatorskih shem se investicije z družbenim učinkom razlikujejo v tem, da se za investiran kapital poleg družbenega učinkovanja pričakuje povračilo sredstev z določenim finančnim donosom. Tako povezujejo finančne in družbene donose.

V Sloveniji bodo to vrsto finančnih inovacij prvič predstavili na konferenci Investment ready Warm up 2014, ki se bo odvijala 29. januarja na Bledu. Konferenca, ki jo organizira Sklad05 – ustanova za družbene naložbe, bo ponudila priložnost tako socialnim podjetnikom kot domačim finančnim inštitucijam in podjetjem – celovit vpogled v povsem nov segment finančnega investiranja. Udeležencem bo omogočila interakcijo z mednarodnim podjetniškim okoljem in družbenimi investitorji.

Partnerji projekta so IEDC – Poslovna šola Bled, BISNODE in Zavod Viva v sodelovanju z Javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma – SPIRIT in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Smo na pragu velikih sprememb? Poznavalci so prepričani, da smo na pragu velikih sprememb, nič manjših od vpeljave tveganega kapitala v klasično finančno industrijo v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja.

Ta je pritegnil ponudbo investicijskega kapitala ter inovativnim podjetnikom ponudil ustrezne vire financiranja. Angelski investitorji, skladi tveganega kapitala in zasebni finančni skladi so postali osrednji del finančne ponudbe uspešnih gospodarstev in posledično pomemben vzrok razmaha podjetniškega sektorja.

Podobno lahko pričakujemo, da bo razvoj ponudbe kapitala z družbenim učinkovanjem prinesel prepotrebno spremembo v družbenem sektorju.

Pri financiranju družbenih inovacij vodi Velika Britanija Prevladujoč trend razvoja novih inovativnih pristopov pri financiranju družbenih inovacij je mogoče opaziti v Veliki Britaniji, ZDA temu posvečajo vse več pozornosti in tudi EU sledi temu trendu.

V zasebnem sektorju glavni ponudniki te vrste kapitala prihajajo iz različnih sektorjev. To so dobrodelno-donatorske fundacije s spremenjenim poslovnim modelom ter institucionalni in zasebni vlagatelji, ki zasledujejo družbenoodgovorna podjetja ter pospešeno razvijajo nove finančne instrumente.

In ne nazadnje so vse bolj dejavne tudi vlade, ki financirajo inovativne socialne podjetnike. Ti zapolnjujejo vrzeli med družbenimi potrebami in storitvami javnega sektorja. Ustvarjajo javnobilančne prihranke ali povečujejo javne prihodke.

EU prihaja naproti Tudi evropske finančne inštitucije so skupaj z Evropsko komisijo uvidele priložnost in aktivno pristopile k pripravi inovativnega finančnega stebra.

"Evropski investicijski sklad (EIF) je v sodelovanju z Deutsche Bank in Credit Cooperativom podprl ustanovitev prvega javno-zasebnega finančnega sklada za podporo investicij z družbenim učinkovanjem. Podpora ni samo finančne narave, ampak je velik del usmerjen tudi k pripravi ustreznega podpornega okolja v državah članicah," je povedal Gregor Sakovič iz Sklada05.

Nov steber ponudbe finančne industrije V prihodnjih petih do desetih letih poznavalci pričakujejo, da se bo danes še nišni sektor v delu finančne industrije razvil v enega od stebrov ponudbe finančne industrije, v katerem bodo različni investitorji omogočili inovativnim socialnim podjetnikom graditi velike in učinkovite organizacije, ki bodo uspešno reševale družbene težave in istočasno zagotavljale sprejemljive finančne donose.

Ne spreglejte