Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
3. 9. 2014,
17.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 3. 9. 2014, 17.53

7 let, 2 meseca

Ivica Todorić: Končan je največji posel v zgodovini regije

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob koncu prevzemne ponudbe za nakup večinskega deleža razpoložljivih delnic Mercatorja je predsednik Agrokorja Ivica Todorić dejal, da je "končan največji posel v zgodovini regije".

"Zgodovinski posel bo zaznamoval začetek ustvarjanja novih vrednosti za vse potrošnike ter okrepil varnost zaposlenih, hkrati pa bo spodbujal nadaljnji razvoj gospodarstva v regiji in trg utrdil za naše dobavitelje, s čimer bomo na koncu bistveno povečali stopnjo zaposlenosti. S koncem javne ponudbe lastniki in člani uprave, njihovo vodstvo in zaposleni odločno stopajo v izvedbo strategije in skupno vizijo ustvarjanja vodilnih in gospodarsko najuspešnejših trgovskih podjetij v regiji. Združevanje je dejanje uspeha, ki bo pripeljalo do novih vrednosti," je poudaril lastnik Agrokorja in najbogatejši človek na Balkanu.

Agrokorjevo ponudbo za nakup preostalih delnic Mercatorja so v zakonskem roku, ki se je iztekel 1. septembra, sprejeli delničarji, lastniki 27,63-odstotnega deleža. Tako je Agrokor, ki je poprej že prevzel večinski del, postal 80,75-odstotni lastnik Mercatorja. S tem se je uspešno končala druga faza procesa združevanja dveh družb, v katerih je Agrokor kot novi večinski lastnik Mercatorja zavzel svoj prednostni položaj maloprodajnega trgovca ne le na Hrvaškem in v Sloveniji, temveč tudi v regiji. Tako je potrdil ambicije za svojo nadaljnjo širitev na evropski ravni, so sporočili iz Agrokorjeve službe za odnose z javnostmi.

Kot je znano, je Agrokor ponudbo za nakup preostalih delnic objavil 31. julija, potem ko je v dogovoru s člani konzorcija kupil 53,12 odstotka delnic. Cena za posamezno delnico je skladno z zakonom o prevzemih ostala enaka, kot jo je Agrokor članom konzorcija plačal v prvem, večinskem paketu, in je tako znašala 86 evrov za delnico. Danes je delnica trgovanje končala pri vrednosti 75 evrov.

Malim delničarjem kupnina v osmih dneh Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je danes sporočila, da je bila prevzemna ponudba uspešna, saj prag uspešnosti ponudbe ni bil določen. Po prevzemu ima Agrokor v lasti 3.040.597 delnic Mercatorja, kar predstavlja 80,75-odstotni lastniški delež, zanje pa je po ceni 86 evrov za delnico odštel skupno okoli 261,5 milijona evrov. Agrokor bo malim delničarjem kupnino nakazal v osmih dneh.

Prodajnemu konzorciju bank in družbam Pivovarne Laške pa je Agrokor 172 milijona evrov za 53,12 odstotka delnic Mercatorja nakazal že konec junija.

Ne spreglejte