Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2011,
13.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

IMF

Torek, 7. 6. 2011, 13.40

7 let, 2 meseca

Indija: Šefa IMF je treba izbrati na podlagi strokovnosti, ne nacionalnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) mora biti izbran na podlagi strokovnosti, ne nacionalnosti, je dejal indijski finančni minister Pranab Mukerjee.

Mukerjee je v luči vse glasnejših očitkov hitro rastočih držav, da želi Evropa na vsak način obdržati mesto prvega moža sklada, po srečanju s kandidatko za to funkcijo, francosko finančno ministrico Christino Lagardovo poudaril, da bi morala izbira direktorjev IMF in Svetovne banke temeljiti na strokovnosti in izkušnjah kandidatov, ter da bi moral biti postopek izbire transparenten. "Indija si želi, da bi se upoštevalo tudi njeno mnenje" Prav tako bi bilo treba glede izbire najboljšega kandidata za čelo sklada po njegovih besedah poiskati široko soglasje. Indija si želi, da bi se pri tem upoštevalo tudi njeno mnenje, je poudaril Mukerjee in dodal, da se bodo v New Delhiju o tem, koga bodo podprli, izrekli po oblikovanju celotnega seznama kandidatov. Bodo države BRIC in Indija ponudile svojega kandidata? Indijski finančni minister je povedal še, da Indija veliko sodeluje s preostalimi hitro rastočimi državami iz skupine BRICS, da pa še ni mogoče reči, ali bodo Indija, Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južnoafriška republika v boju za mesto generalnega direktorja IMF nastopile s skupnim kandidatom ali ne.

Lagardova sicer v okviru svetovne turneje, s katero želi omečiti nasprotovanje hitro rastočih držav njeni kandidaturi, ne bo obiskala le Indije, temveč tudi Brazilijo, Kitajsko in Afriko.

Lagardova ni edina kandidatka za vodilno mesto v IMF Francoska finančna ministrica pa ni edina, ki je že napovedala svojo kandidaturo za vodilno mesto v IMF. Da se bo potegoval za to mesto, je namreč napovedal tudi guverner mehiške centralne banke Agustin Carstens. Kandidatura Mehičana za direktorja IMF predstavlja močan pritisk trga hitro rastočih držav, ki si želijo, da bi imele po dolgi tradiciji evropskih šefov sklada tokrat na tem mestu svojega predstavnika.

Strauss-Kahn je odstopil zaradi obtožb o spolnem napadu Mesto generalnega direktorja sklada se je izpraznilo, potem ko je dosedanji generalni direktor Dominique Strauss-Kahn zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico odstopil. Hitro razvijajoče se države so priložnost izkoristile za poziv k reformi institucije, ki bi morala po njihovem mnenju bolje odražati aktualno stanje v mednarodnem gospodarstvu. Tako so se izrekle proti pravilu, da IMF vedno vodi Evropejec.

Sklad bo polno listo kandidatov za direktorja objavil 17. junija, končna odločitev o izbrancu pa naj bi padla 30. junija.

Ne spreglejte