Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
16.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 16.48

7 let, 2 meseca

Država z ukrepi za izboljšanje razmer v bančnem sektorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada se po besedah ministra za razvoj Mitje Gasparija zaveda zaviralne vloge bančnega sektorja pri gospodarski rasti.

Zato bo od bank, ki so v pretežni državni lasti, zahtevala določene aktivnosti, z vsemi močni pa si bo tudi prizadevala za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke (NLB) iz zasebnih virov. Opozoril predvsem na delovanje bank Gaspari je v zvezi s poslabšanjem gospodarske rasti Slovenije opozoril predvsem na delovanje bank. Jasno namreč je, da se je kreditna aktivnost v zadnjih desetih mesecih skoraj zaustavila, brez kreditov pa gospodarstvo ne more funkcionirati. "To je tako kot ožilje brez krvi," je ponazoril. "Očitno je, da je treba s strani države nekaj narediti" Očitno je, tako Gaspari, da je treba s strani države nekaj narediti, saj je povsem jasno, da politika, ki je usmerjena v oblikovanje rezervacij, ni ustrezna. Država bo tako podprla dokapitalizacijo NLB iz zasebnih virov. "Upam, da se bo to zgodilo še letos in če se bo, se mora ustrezno spremeniti tudi poslovni plan NLB, ki bo zahteval poročanje o prvih dobičkih že konec letošnjega leta," je poudaril minister.

Od agencije za upravljanje kapitalskih naložb države Gaspari pričakuje, da bo prek svojih mehanizmov, ki jih ima kot predstavnik lastnika, skupaj z drugim lastnikom (KBC) zagotovila, da se bodo osnovna izhodišča, o katerih je razpravljala vlada, začela relativno hitro uresničevati tudi v praksi. To pomeni, da bo nadzorni svet med drugim mesečno preverjal osnovne kategorije in ugotavljal, ali je plan zniževanja stroškov skladen s programom.

Še več ukrepov Gaspari upa, da bo država skupaj z Banko Slovenije dodala še nekatere ukrepe za izboljšanje razmer v bančnem sektorju. "Brez tega se lahko znajdemo v situaciji čakanja na Godota, to pa je nedopustno," je zatrdil minister za razvoj in evropske zadeve.

Sklad je pripravljen za ustanovitev Država bo tako od bank zahtevala, da se aktivno udeležijo začetka delovanja sklada za prenovo podjetij, ki so zašla v resne finančne težave, imajo pa možnost preživetja. Sklad je pripravljen za ustanovitev in nerazumno je, tako Gaspari, da bi odlašali in iskali individualne rešitve posameznih bank.

Zavrača idejo o ustanovitvi t.i. slabe banke Od bank, ki so v pretežni državni lasti, bo vlada zahtevala ustanovitev oddelkov, ki se bodo ukvarjali s prestrukturiranjem aktive, saj je povečevanje rezervacij napačna politika. Ob tem Gaspari zavrača idejo o ustanovitvi t.i. slabe banke. "V Sloveniji je popolnoma dovolj likvidnosti in kapitala, da se te funkcije izvršijo znotraj posameznih bank," je prepričan.

Izpostavil tudi počasno prestrukturiranje podjetij Gaspari je kot problematično izpostavil tudi počasno prestrukturiranje podjetij v okviru insolvenčnih postopkov, kjer so upniki banke. V zvezi s tem potekajo usklajevanje z ministrstvom za pravosodje in drugimi ministrstvi, Gaspari pa poudarja, da je treba zagotoviti sistem, ki bi v primeru vplačila kapitala upnikov omogočil takojšen sklic skupščine, na katerem bi imenovali nov nadzorni svet, upnik pa bi tako prevzel aktivno vlogo upravljalca.

Izpostavil je tudi nujnost preprečitve zlorab pri ustanavljanju novih podjetij, ki je zdaj močno razdrobljeno med različne institucije, njihovi registri pa med seboj niso povezani. Tako je nemogoče preveriti verodostojnost izjav, ali je ustanovitelj podjetja v preteklosti poplačal vse obveznosti do države. Pomembno vlogo pri preprečevanju zlorab bo imel novi informacijski sistem Dursa, ki naj bi zaživel s 1. oktobrom in naj bi drugim organom zagotavljal vse podatke.

V dogovoru o pripravi še nekaterih formalnih aktov Gaspari opozarja, da gre za ukrepe, ki niso povezani s strukturnimi ukrepi. "Če teh sprememb ne bo na krajši rok, bodo posledice toliko slabše in fiskalne restrikcije toliko močnejše," je poudaril in dodal, da je z ministrom za finance v dogovoru o pripravi še nekaterih formalnih aktov, ki bi državi v naslednjem letu zagotovili relativno normalen dostop do finančnih trgov.

Ne spreglejte