Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 9. 2012,
8.11

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 23. 9. 2012, 8.11

7 let, 7 mesecev

Delopst: Alpina potrebuje podporo lastnikov in bank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Žirovska Alpina se je zaradi padca prodaje in zaradi posojilnega krča znašla v težkem finančnem položaju. Zaradi pomanjkanja sredstev za nakup materiala zamuja dobava naročil.

Lastniki se trudijo z zagotovitvijo 2,5 milijona evrov posojila, novi direktor Matjaž Delopst pa si želi dolgoročno rešitev finančnih težav in strateškega partnerja. Kot je v pogovoru zatrdil Delopst, ki je vodenje Alpine prevzel avgusta, bodo vsa naročila izpolnjena, saj je to prioriteta. Dnevno se vodstvo podjetja dogovarja z dobavitelji, da tolerirajo zamude pri plačilih materialov, in s kupci, da pomagajo s predhodnimi plačili. Vendar je vse to povezano z dodatnimi stroški zaradi diskontov in letalskih pošiljk, trpi pa tudi priprava načrtov za naprej.

Pogajanja tečejo med lastniki in bankami Temu bi se lahko izognili, če bi banke zagotovile 2,5 milijona evrov svežega posojila za obratna sredstva. Vendar so se pogajanja precej zavlekla in še kar ni jasno, ali bo Alpina, ki ima težave z odplačevanjem že sedanjih posojil, lahko pridobila ta denar. Delopst, ki stavi na odkritost in zaupanje, je pojasnil, da pogajanja tečejo med lastniki in bankami. V preteklosti so bile morda nekatere stvari zamolčane, danes pa podjetje potrebuje drugo priložnost, je dejal.

S tem kreditom bi si Alpina povrnila ugled, da je plačilno sposobna. Vodstvo družbe pa bi se lahko osredotočilo na pripravo načrta za prihodnje leto, ki naj bi bilo izdelano naslednji mesec. Takrat bo tudi jasno, kakšno je dejansko stanje podjetja in kdaj ter pod kakšnimi pogoji bo zmožno vračati svoj dolg bankam.

Delopst: Banke in lastniki morajo stopiti skupaj "Banke in lastniki morajo stopiti skupaj, drug drugemu pomagati in zadevo rešiti v čim krajšem času," je pozval Delopst in dodal, da je treba bankam pošteno povedati, koliko bremena lahko prenesejo na Alpino, da bo ta še lahko servisirala kredite. Ob 50 milijonih evrov prometa namreč ne more tri milijone evrov letno odšteti samo za obresti.

"Naša konkurenca ne spi ..." Alpina ima znanje in voljo zaposlenih, od lastnikov in bank pa potrebuje pogoje za delo, opozarja Delopst, ki si želi, da bi v Alpino čim prej vstopil strateški partner, dokler je blagovna znamka v športu na najvišjem mestu. "Naša konkurenca ne spi in morali bomo dati signal, da še vedno želimo ostati v družbi najboljših," je poudaril.

"Želimo uspeti, tudi če bo treba kocke preložiti ali pa bo kakšna manjkala" Delopst upa, da bo strateški partner z enega glavnih trgov za Alpinino športno obutev, to je s Skandinavije, Zahodne Evrope ali Severne Amerike. Prepričan je, da ima Alpina s 1700 zaposlenimi po vsem svetu svoje tovarne in mrežo relativno dobro razporejeno. Ne vztraja pa na tem, da mora Alpina ostati eno podjetje in se ne boji morebitne selitve kakšne Alpinine tovarne: "Želimo uspeti, tudi če bo treba kocke preložiti ali pa bo kakšna manjkala".

Prepričan je, da ima Alpina še vedno mesto pod soncem. Ta konec tedna na Rogli distributerjem predstavlja kolekcijo čevljev za tek na smučeh, alpsko smučanje in treking. Odziv največjih odjemalcev iz Skandinavije je dober in prihodnje leto bi Alpina lahko ponovno dvignila prodajo. Tudi kolekcija modnih čevljev, kjer prodaja letos niti ni padla, je bila dobro sprejeta in kaže, da bo naročil dovolj.

Delopsta pa skrbi predvsem to, da Alpina ne more doseči višjih cen za obutev, zato mora klestiti stroške, pri čemer se je število zaposlenih v režiji že zmanjšalo. Treba je zagotoviti tako razmerje med prihodki in stroški, da bo po plačilu materialov, plač in obresti, podjetju ostalo tudi za razvoj, brez katerega ni perspektive, pravi Delopst.

Ne spreglejte