Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
16.17

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sindikati Ekonomsko-socialni svet

Petek, 22. 2. 2013, 16.17

4 leta, 10 mesecev

Delodajalci in sindikati enotno: Strategija in analiza pred klasifikacijo naložb države (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delodajalci in sindikati so na seji ESS zavzeli enotno stališče, da bi bilo treba pred sprejemom klasifikacije državnih naložb pripraviti strategijo in analizo učinkov prodaje teh naložb.

Vlada pravi, da je po zakonu najprej predvidena klasifikacija, da pa ni izključena dopolnitev klasifikacije skladno s pripombami. Majcen povedal, da do poenotenega sklepa vseh treh partnerjev niso prišli Kot je na novinarski konferenci po seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) v Ljubljani povedal predsedujoči svetu Peter Majcen, do poenotenega sklepa vseh treh partnerjev niso prišli, da pa so bili delodajalci in sindikati enotni, da je treba pred sprejemom klasifikacije naložb pripraviti strategijo in analize posledic, ki jih bo imela klasifikacija in kasnejša prodaja naložb na javni interes, gospodarstvo in državljane. Sodelavka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje je dejala, da bi bilo treba predlog klasifikacije v DZ zavrniti. "Zgleda tako, kot da so v klasifikaciji navedene družbe iz različnih sektorjev, rangirane kot portfeljske, pomembne in strateške, le na podlagi trenutnih političnih razmer, ne pa na podlagi analize, kaj pomeni prodaja ali zadržanje deležev v lasti za regijo, sektor ali celotno državo," je dejala. Dodala je, da bi prodaja najboljših slovenskih podjetij pomenila popolno odvisnost od tujcev ter da so najboljša slovenska podjetja, ki dobro poslujejo in veliko prispevajo v proračun, čez noč postala tržno blago. V sindikatu menijo, da bi bilo treba vsako družbo obravnavati posebej in ovrednotiti njen pomen.

Marko Pogačnik razpravo na ESS ocenil kot konstruktivno Državni sekretar na ministrstvu za finance Marko Pogačnik je dejal, da zakon o Slovenskem državnem holdingu predvideva, da se klasifikacija naložb sprejme pred strategijo. Razpravo na ESS je ocenil kot konstruktivno in dejal, da bi bilo nekatere predloge delodajalcev in sindikatov smiselno upoštevati. Kateri konkretno so ti predlogi, ni razkril. Dodal je, da ni izključeno, da bodo klasifikacijo, ki je sicer že v DZ, dopolnili in vanjo vnesli podrobnejša pojasnila.

Pogačnik je tudi poudaril, da upravljanje državnega premoženja ni učinkovito. Navedel je podatke, da so izdatki iz proračuna za dokapitalizacije in reševanje pred stečajem močno presegli prihodke v proračun s strani teh podjetij. Zavrnil je očitke sindikatov, da bo šlo za razprodajo podjetij, saj da so v zakon glede prodaj deležev vnesene varovalke.

Slabo upravljanje podjetij v državni lasti je po mnenju Pojetove posledica vmešavanja politike v poslovne odločitve teh podjetij, da gre za načrtno izčrpavanje teh podjetij, ki nato ne vlagajo v raziskave in razvoj, hkrati pa pritiskajo na plače zaposlenih in grozijo z odpuščanjem.

Ne spreglejte