Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 5. 2014,
7.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cimos prisilna poravnava

Četrtek, 22. 5. 2014, 7.51

7 let, 2 meseca

Cimosove upnice so se odločile za prisilno poravnavo družbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slaba banka in največje banke upnice, ki zaležejo za 80 odstotkov obveznosti Cimosa, so se odločile sprožiti postopek prisilne poravnave in ne bodo izvedle postopka spremembe terjatev v kapital.

Ključne upnice, med katerimi so poleg Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) še Nova Ljubljanska banka (NLB), Banka Celje, SID banka in Gorenjska banka, so se tako odločile, ker je v zaključni fazi pogajanj postalo jasno, da njihovi predhodni pogoji ne bodo izpolnjeni.

S postopkom prisilne poravnave do bolj učinkovitega prestrukturiranja? Ocenile so tudi, da s postopkom spremembe terjatev v kapital ne bi odpravili nobenih drugih težav kot zgolj problematike kapitalske neustreznosti Cimosa. S pretvorbo najmanj 112 milijonov evrov dolgov v kapital bi sicer lahko zagotovili solventnost Cimosa, ne pa tudi njegove likvidnosti in poslovnega prestrukturiranja, so ocenile.

Prepričane so, da bo v postopku prisilne poravnave mogoče Cimos bolj učinkovito prestrukturirati, vključno z ohranitvijo kupcev in delovnih mest.

Izvršni direktor za upravljanje premoženja v DUTB Janez Škrubej je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da so se pred odločitvijo, ki je bila dokončno sprejeta danes, posvetovali s ključnimi deležniki Cimosa. DUTB in ostale ključne upnice po Škrubejevih besedah verjamejo, da pomeni prisilna poravnava večjo verjetnost za stabilizacijo družbe in pogoj za boljši končni dogovor z deležniki. Pomeni tudi boljšo podlago za izboljšave v poslovnih procesih in je ključna za zadržanje kupcev, je pristavil.

Postopek prisilne poravnave bo sprožen v Sloveniji, ker je Cimos skupina povezanih podjetij, ki delujejo v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH in Srbiji, pa bo DUTB vse njegove družbe tudi v prihodnje obravnavala enakovredno in si bo še naprej prizadevala za ohranitev poslovanja vseh povezanih podjetij.

Najpomembnejši Cimosovi kupci odločitev razumejo Najpomembnejši Cimosovi kupci odločitev razumejo, so nanjo pripravljeni in ji ne nasprotujejo. Prav tako ključni dobavitelji obljubljajo, da bodo tudi v prihodnje sodelovali s Cimosom pod enakimi pogoji.

Ključne upnice so pripravile že tudi načrt za prestrukturiranje družbe, ključno pa se DUTB in ostalim v trenutnemu zapletenemu položaju zdi, da vsi deležniki temu procesu namenijo vso podporo. Cimos je namreč pomemben udeleženec evropskega avtomobilskega trga, so poudarili na današnji novinarski konferenci DUTB.

Poslovodstvo bo dobilo svetovalca za področje avtomobilske industrije Da bi pospešili prizadevanja za izboljšanje operativnega delovanja družbe, bodo trenutnemu poslovodstvu v pomoč pripeljali svetovalca za področje avtomobilske industrije, nemško družbo Admetam.

Cimos, ki je marca razglasil insolventnost, je sicer s približno 7000 zaposlenimi na ravni skupine eno večjih slovenskih proizvodnih podjetij in je dejaven predvsem v proizvodnji komponent za avtomobilsko industrijo, še iz časa prejšnje uprave pod vodstvom Franca Krašovca pa ga bremeni okoli 400 milijonov evrov težak dolg.

Ne spreglejte